Blogopmaak

Hoe schrijf je een geboorteplan?

DolleMoeder • 24 september 2021

Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op z’n kop.

Met de deur in de bevalling vallen.

We draaien er vandaag niet omheen; de hele clou van dit verhaal is dat ik een geboorteplan onzin vindt. Zeker als daar je geboorte wensen instaan. Niet omdat ik denk dat een barend persoon niets te zeggen heeft, juist niet! Omdat het geen plan is en al helemaal geen wensen zijn; ik wil dat zwangeren een document schrijven waarin ze de medische beslissingen die ze hebben genomen over hun lijf documenteren. Want dat zijn het; beslissingen. Niks niet wensen en zacht gedoe. Het is jouw lijf, jij doet het werk en jij hebt autonomie over het proces. Het! Zijn! Jouw! Medische! Beslissingen!

Aardig doen.

Oké, ik ben klaar met schreeuwen. Zeker tegen jou, lieve theoretische zwangere. Want je bent zeer waarschijnlijk geboren met een lijf dat men vrouwelijk heeft verklaard en bent daarom je hele leven opgeleid in het “aardig zijn”. Meewerken moet je, overleggen, toegeven, compromissen sluiten en begrip kweken. En weet je, dat zijn de ergste eigenschappen nog niet. Waren we allemaal maar wat meer bereid tot overleg en begrip, dan zou de wereld er een stukje leuker uitzien.

Het probleem is dat al die aardigheid te vaak ingezet wordt om over jouw grenzen heen te gaan. Aardig zijn werkt namelijk alleen maar als beide partijen dat doen. Is dat niet het geval dan moet je grenzen trekken. Als ik eerlijk ben kan dat laatste ook best aardig hoor. Je hoeft niet te staan schreeuwen of zo. Ja, het mag hoor, mijn zegen en enthousiaste aanmoediging heb je, maar het hoeft niet.

Je kan heel vriendelijk “nee” zeggen. “Nee dank u, ik heb geen behoefte aan die ingreep.” “Nee, dit is niet de keuze die ik heb gemaakt.” en “Ik geloof dat ik al nee had gezegd, we kunnen het daarbij laten.”

Medische beslissingen omtrent mijn zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Dat dus. Die titel hierboven. Dat wil ik zien. Keer op keer op keer. Geen wensen, niet eens argumenten. Een korte lijst met medische beslissingen.

“Ik geen geen toestemming voor een vaginaal toucher nadat mijn vliezen zijn gebroken”

“Ik geef toestemming om tijdens de persfase tussen elke wee de hartslag van mijn kind handmatig te controleren.”

Meer ben je ze niet verschuldigd. Men hoeft het niet met je eens te zijn of je beslissing überhaupt te begrijpen om jouw autonomie te respecteren. Jij bent de expert op het gebied van jouw lichaam. Artsen zijn er om je advies te geven en het is aan jou wat je daarmee doet.

Onvoorspelbare bevallingen.

“Ja maar!” Roept men dan met z’n allen. “Bevallingen zijn onvoorspelbaar! Je weet nooit hoe het gaat. Er kan zomaar, ineens iets gebeuren. Het is nutteloos om controle te hebben.”

Eeehh, ja. Het dagelijks leven is ook onvoorspelbaar. Ik kan straks de straat oversteken en aangereden worden en ja natuurlijk hoop ik dat het ambulancepersoneel gewoon handelt als ik daar half bewusteloos lig te creperen. Er zijn van die momenten die we echt wel allemaal als noodgeval zien en soms is er dan niet heel veel te overleggen.

Maar weet je wat, zo’n bevalling is maar heel zelden zo’n ‘leven-of-dood’ noodgeval. In het overgrote deel van de gevallen is het een stuk beter te vergelijken met die keer dat ik naar de oogarts moest. Toen vond de arts dat ie een deel van mijn oog moest weglaseren en ik vond van niet. Drie keer raden wie er ongelaserd is weggelopen.

Dat ik een hypothetisch ongeluk kan krijgen is geen reden om mijn medische en lichamelijke autonomie bij de oogarts op te geven.

Ingebakken onvoorspelbaarheid.

Als je het leuk wil maken kan je die onvoorspelbaarheid juist prima inbakken. Met iets als:

“Ik geef toestemming voor een toucher bij binnenkomst, tot de persfase drie keer luisteren met de doptone, in de persfase elke vijf minuten luisteren en het plaatsen van een klem op de navelstreng na minimaal tien minuten. Alle andere (medische) handelingen worden overlegd en ter plekke door mij en eventueel mijn partner goed- of afgekeurd.”

Zo, klaar. Lekker kort en duidelijk.

Het geboorteplan is dood! Leve het geboorteplan!

Oké, oké, de naam geboorteplan is misschien niet vreselijk. Het is de inhoud en de ‘wensen’ waar ik zo slecht op ga. Noem je document wat je wil, mijn punt is dat het jouw keuzes zijn, geen wollige voorkeuren waarbij je blij mag zijn als iemand er überhaupt naar kijkt.

Maak ruimte onderaan voor handtekeningen, laat ze tekenen voor “gelezen”. Elke nieuwe dienst, als je in het ziekenhuis bent. Ga staan voor je lijf, je autonomie, jouw medische keuzes. Dat recht heb je snotverdulleme!

The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 februari 2021
Zorg maar dat je hard werkt kindje. Dan ben je succesvol. Goed je best doen zodat je een mooi school advies krijgt. Want anders kan je geen goed diploma halen en krijg je later geen goed werk. Oh, en als je denkt dat het nu zwaar is, nou, maak je borst dan maar nat. Op […] The post Is mijn kind wel succesvol? appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: