Blogopmaak

Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten.

DolleMoeder • 15 juni 2021

Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma.

Een systeem ingesteld op afwijzing

Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, helemaal een buitenspelen in de modder terwijl je een boomhut bouwt sfeertje. Hoe dan ook, iemand daar had een vraag voor me. Niets belangrijks, of ik mijn dochter net effe op een andere manier wou brengen. Maar ik stond meteen te trillen joh. Alsof het een of andere super zware boodschap was in plaats van een vriendelijk verzoek.

Weet je wat dat is? Dat is een trauma reactie. Dat je systeem ingesteld is op afwijzing en noodgevallen en dat alles dus kneiterhard binnen komt. Hoe ik aan zo’n gestrest systeem kom? Mijn kinderen zijn niet volgens de standaard. Ze vallen niet netjes binnen het smalle gebied van “normaal”. Hoe durf ik!

Er is iets mis met uw kind. Uw kind is gewogen en te licht bevonden. Jouw kind is niet goed genoeg.

Het wegen van de kinderen.

Zo gaat dat als je een ‘moeilijk’ kind hebt. Een kind wat zich niet netjes aan de opgestelde tabellen en grafieken houdt. Dan wordt je als ouder op het matje geroepen. Voor een ‘gesprekje’ of een ‘overleg’. Al snel heb je meer en meer van die afspraken en voor je het weet zit je om de haverklap in een MDO (Multi Disciplinair Overleg. Dat je van een hele hoop mensen te horen krijgt wat er allemaal fout gaat, zeg maar.)

Tijdens al die overleg momenten krijg je als ouder klap na klap. Het gaat niet goed met uw kind, wij hebben zorgen, er moet nu echt wat gebeuren, uw kind is weer afgegleden, er is een incident geweest. Beste ouder, wij zijn handelingsverlegen en dat is uw probleem.

Op de oppervlakte roept men dat we allemaal het beste willen voor het lijdend voorwerp…oh…eeehhh….we bedoelen het kind natuurlijk. Op de oppervlakte is iedereen, zeker als de ouders zich (nog niet) verzetten, zo sympathiek en meelevend. De diepere boodschap is duidelijk: Er is iets mis met uw kind. Uw kind is gewogen en te licht bevonden. Jouw kind is niet goed genoeg.

Knappe ouder als je van al die afwijzing geen trauma van oploopt.

“de zorg voor een kind wat verdorie prima door heeft dat hen de grond in wordt geboord!”

Zorgen om de toekomst.

Nou ja, en daar zit ik dus. Met een op afwijzing ingesteld stress systeem wat afgaat bij elk ‘gesprekje’. Ook als er niets aan de hand is. Ben ik overigens niet de enige in hoor. De marges van “normaal” worden smaller en smaller dus vallen er meer en meer kinderen buiten. Wat dus steeds meer ouders oplevert waar de stress uit de oren komt.

Natuurlijk is dit verhaal maar een klein stukje van het hele, snotgruwelijke, proces. Naast de constante negatieve boodschappen zijn er ook de vele afspraken, verslagen, emails, zorgen om geld, zorgen om de toekomst, en, laten we dat vooral niet vergeten; de zorg voor een kind wat verdorie prima door heeft dat hen de grond in wordt geboord!

Systeemtherapie als dè oplossing.

“Het systeem aanpakken” is het nieuwe toverwoord binnen jeugdzorg. In theorie is dat een mooi idee. Dat een kind geen eiland is maar onderdeel van een systeem, een omgeving, die in zijn geheel ondersteund dient te worden om dat kind op de maatschappelijke rit te helpen.

In de praktijk werkt het helaas niet zo gesmeerd. Ouders zijn nog best een belangrijk deel van het systeem om een kind heen en worden door de huidige gang van zaken eerder overbelast dan ondersteund. Ze worden schrikbarend vaak als makkelijke zondebok aangewezen. Dat werkt soepeler dan, bijvoorbeeld, het complete onderwijs systeem aanpakken of, noem eens een zijstraatje, het mogelijk maken dat ouders minder werken zodat ze de zorg voor hun kinderen niet gedwongen uit besteden aan onderbetaalde pedagogisch medewerkers. Dat zou pas echt het systeem aanpakken.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 februari 2021
Zorg maar dat je hard werkt kindje. Dan ben je succesvol. Goed je best doen zodat je een mooi school advies krijgt. Want anders kan je geen goed diploma halen en krijg je later geen goed werk. Oh, en als je denkt dat het nu zwaar is, nou, maak je borst dan maar nat. Op […] The post Is mijn kind wel succesvol? appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: