Blogopmaak

Een gezond dieet beginnen.

DolleMoeder • 30 december 2017

Tja, en dan is het straks nieuwjaar en dan heb je van die nieuwjaarsvoornemens. Statistisch gezien zal je willen afvallen, of gezond worden, wat meestal redelijk hand in hand gaat.

Mag ik, voordat je een duur sport abonnement afsluit, heel even mijn mening spuien? Ik beloof je dat het een lieve mening is.

Voordat we van start gaan wil ik duidelijk maken dat ik geen professional ben wat betreft voeding, wel wat betreft sport, maar ik wil nu juist het stukje eten bespreken. Ik weet best waar ik het over heb, maar ik heb geen duur diploma om in je gezicht te zwaaien. (ok, dat is niet waar, ik heb een heel duur diploma maar daar staat fotograaf op en daar hebben we nu even niets aan.)

Waarom een grote verandering niet werkt.

Hoe het meestal gaat is dat je ergens in december omlaag kijkt naar je pepernoten buik en besluit dat je er nu echt iets aan gaat doen. Na de oliebollen ga je alleen nog maar gezonde dingen eten en raak je van je lang-zal-ze-leven geen koekje meer aan.

De eerste januari ga je dan dapper de kastjes langs en verdwijnen alle chips resoluut in de vuilnisbak, waarna je vol goede moed een cracker met een slablaadje weg kauwt. Dat hou je een week of drie vol om dan te realiseren dat het echte leven geen inspirerende montage heeft en het harde werk vooral heel saai is. Waarna je jezelf maar beloont met een koekje…of zeven. Bekend?

We zijn niet gemaakt voor grote, plotselinge veranderingen. Onze psyche gedijt op bekende patronen en wijkt daar niet graag van af. Tel daarbij de intens verslavende werking van suiker (en de enorme verkrijgbaarheid van suikerige producten) bij op en je snapt waarom het zo irritant moeilijk is.

Eigenlijk hebben we ook niet echt een heel goed idee wat gezond eten nu precies is. Chocoladekoekjes zijn het niet, dat is duidelijk, maar moet je nu paleo, low fat, calorieën tellen of had Sonja Bakker toch gelijk?

Wat zegt de wetenschap?

Ok, de grote, heilige wetenschap zal het antwoord toch wel weten? Hoe val je nu echt af? Daar is vast onderzoek naar gedaan toch?

Eeeeh, ja, op zich wel. Maar het spreekt zichzelf zo tegen. Punt van onderzoek is namelijk dat het duur is. Dus moet iemand het betalen en dat gaat de overheid niet zijn. Die hebben toch heeeelemaal geen belang bij gezonde burgers? (Voelen we het sarcasme allemaal druipen?)

De meeste wetenschappelijke onderzoeken worden betaald door bedrijven die een product willen ontwikkelen. Een bedrijf wat suikerige dieetrepen maakt zal liever geen resultaten zien die suiker aanwijzen als de schuldige. Die roepen dat vet je vet maakt. Maar een dieetpillen pusher heeft andere belangen, en een maagband producent wil weer iets anders. Het is best klote, maar wetenschap is behoorlijk bevooroordeeld.

Het beste wat ze kunnen zeggen is dat elk dieet werkt, min of meer, omdat je op gaat letten op wat je eet. Maar het is ook allemaal vrij tijdelijk. Veruit de meeste mensen komen weer aan wat ze met een dieet kwijt zijn geraakt. Duusssss, je bent best wel genaaid, zeg maar.

Het Dolle Moeder dieet.

Nou, en daar kom ik dus met een voorstel. Het Dolle Moeder dieet. Wat dus vooral geen dieet is. Die werken niet, dat hebben we net vastgesteld.

Wil je een permanente verandering van je lijf, dan zal je dus een permanente verandering moeten maken in hoe je leeft. Niks geen dieet van zes weken, maar iets wat je echt voor altijd vol kan houden.

Dat gaat niet snel, in het begin riep ik al dat wij als soort niet zo gediend zijn van het stuur resoluut omgooien. Kleine stappen en geduld werkt beter.

Wat ik wil voorstellen is om in januari te beginnen, maar dan niet door te schrappen. Begin eens andersom, met wat je wèl eet. Zoek fijne, gezonde recepten en producten op. Probeer dingen uit en raak gewend aan water drinken. Pas als je een mooi repertoire hebt kan je de ongezonde dingen gaan schrappen.

Door de focus te leggen op wat je wel mag, ipv wat je niet mag doe je twee dingen; ten eerste vermijd je de cracker met sla. Je gunt jezelf tijd om met lekker en voedzaam eten te oefenen. Ten tweede ga je vanzelf toch al wat vervangen. Als je een heerlijke maaltijdsalade voor lunch hebt gegeten is er minder plek voor de witte boterhammen met kleffe kaas.

Na een tijdje kan je dan regels opstellen voor jezelf en bepalen wat je niet mag. Ik ben zelf nogal fan van een cheat dag. Niet dat je je meteen elke zondag moet volproppen, maar het idee dat je echt nooit, nooit, nooit meer vanille ijs mag eten is zo ontmoedigend.

Het idee is dat je langzaam patronen op gaat bouwen, zodat je er aan went en het onderdeel van je leven wordt. Nadruk op langzaam. Als de experimenteer fase afgelopen is kan je beginnen met snacks en drinken vervangen. Dat zijn meestal de grootste boosdoeners. Wanneer je gewend bent aan fruit, noten en water, dan begin je aan de lunch. Zo kan je verder tot je al je eetmomenten hebt aangepast.

Ik weet dat ik het nu nogal vaag zeg. Punt is dat er geen universele methode is. Het is een concept wat aangepast dient te worden aan het individu. Maar voor de duidelijkheid pruts ik aan het einde van mijn geklets een tabelletje in elkaar. Als overzicht, zeg maar.

Wat is gezond eten dan?

Dan volgt nog de hamvraag; wat is gezond eten dan precies? Omdat ik geen zin heb om een kookboek te schrijven, heb ik een makkelijke vuistregel bedacht. Eet zo min mogelijk producten met een ingrediënten lijst. Koop alles zo dicht mogelijk bij zijn natuurlijke vorm. Dus aardappels in plaats van aardappelkroketjes, tomaten in plaats van pastasaus en water of thee in plaats van limonade of frisdrank.

Als je een ingrediënten lijst niet kan vermijden, kijk dan goed wat er op staat. Zijn het dingen die je oma zou herkennen als voedsel dan is het goed, klinkt het als een chemisch experiment, dan liever niet. (Overigens zeg ik hier niet dat dingen met een moeilijke naam per se slecht voor je zijn, maar als vuistregel kom je zo wel bij gezonder eten.)

Het idee is dat je dan voedsel eet waar ons lijf op gemaakt is, wat we, min of meer, al duizenden jaren eten en niet wat de afgelopen decennia in een laboratorium is gemaakt.

Als je dat ongeveer aanhoudt, het kan weerstaan om overal suiker op te gooien en regelmatig van je luie reet af komt, dan zal het wel goed komen met je. Bodybuilder wordt zo niet, maar gezonder wel. Maar nogmaals, niet alles in één keer willen doen. Het heeft even geduurd voordat het er aan zat, dus het mag even duren voor het er af is.

Tabelletje en samenvatting:

Eerste maand (januari bijvoorbeeld). Experimenteren. Nog niet schrappen maar recepten zoeken en uit proberen.
Tweede maand. Snacks en drinken vervangen.
Derde maand. Lunch en ontbijt vervangen.
Vierde maand. Avondeten vervangen.
Voor altijd. Zo doorgaan. Dit is geen dieet, dit is je leven.

Regels: Zo min mogelijk ingrediëntenlijsten, zo veel mogelijk zelf maken en nergens zoetmakers (ja, alle) overheen gooien. Per week heb je één cheat dag waarbij je gematigd mag zondigen. Ergens in de derde of vierde maand zoek je een sport die je leuk vind, blijf die doen totdat je viral gaat als dansende bejaarde.

The post Een gezond dieet beginnen. appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: