Familieruzie

DolleMoeder • 3 november 2016

familieruzie Een van de meest gehoorde klachten van mijn mede hippie-ouders is ongeveer dit:

Mijn moeder/broer/oma/tante/goede vriendin weet dat we samen slapen/dragen/borstvoeding geven en daar heeft hij/zij kritiek op en nu hoor ik dat elke keer als ik hem/haar zie.

Bekend? Best kans van wel. En dat is heel jammer. Het oordeel van familie (en nu reken ik goede vrienden daar ook bij) kan hard aankomen. Zeker als ze na een uitleg niet ophouden. Aan de ene kant kan het best goed bedoelt zijn. Vaak hebben ze hele andere dingen geleerd, dat je baby in bed gevaarlijk is bijvoorbeeld, en maken ze zich oprecht zorgen. Soms is het wat minder altruïstisch van aard. Angst om van de norm van te wijken of een eigen niet vervulde behoefte gaan opspelen. Dat kan nare taferelen opleveren.

Bij deze dus eerst een hart onder de riem. Je bent echt niet alleen. Heel veel ouders, door alle tijden heen, maken dit mee. Het hoort bij volwassen worden eigenlijk, het is een losmaak proces waar je doorheen moet.

Ook heb ik wat praktische tips. Over de jaren heb ik, als veganistische, feministische hippie-moeder, vaak mijn keuzes moeten verdedigen, dus enige praktijkervaring heb ik wel.

Eerst is het belangrijk om te analyseren wie je precies lastig valt, en waarom. Dat maakt uit voor je reactie.

Wie

Is het iemand die dicht bij je staat of niet? Hoe vaak zie je diegene eigenlijk? Als het antwoord “nee” en “niet vaak” is, neem dan de makkelijke weg: één keer uitleggen, voor het geval het een oprechte interesse is, en daarna reageren met humor. Een standaard grapje in je arsenaal is handig.

“Maar we willen juist dat ze altijd bij ons blijft slapen. We zijn nu al aan het kijken naar grote studentenkamers” (Kijk even hier )

“Ik voed gewoon omdat ik lui ben, flesjes geven afwas”

Beetje van dat nivo. De truc is om erna snel van onderwerp te veranderen of ineens naar de wc te moeten.

Staat de criticus je nabij dan kom je er misschien niet zo makkelijk vanaf. Dan ga je kijken naar het..

Waarom 

Wat ik al zei, soms hebben mensen het echt anders geleerd. Dan kunnen ze bezorgt zijn. Hier zijn goede artikelen van een betrouwbare bron op hun plaats. Probeer weg te blijven van opiniestukken, maar een link naar het borstvoedingsadvies van de WHO , of het werk van Dr McKenna is wel een goed idee. Vaak is dat voldoende om gerust te stellen.

Tja, en dan blijft de moeilijkste categorie over. De mensen bij wie het persoonlijk is. Dat kan doordat ze verandering moeilijk vinden (“wij deden het ook zo en dat was prima”), doordat ze zelf iets hebben gemist (“nou, ik werd ook niet rondgedragen als kind hoor”) of omdat het als kritiek wordt opgevat (“mijn kinderen zijn er ook niet verkeerd van geworden”).

Weet je, soms voelen mensen zich om uiteenlopende redenen naar. Alsof ze een hele zware koffer dragen. En sommige mensen proberen die koffer aan jou te geven. Dat hoort niet, het is hun koffer en totdat ze beseffen hoe ze die neer moeten zetten zullen ze die zelf moeten dragen. Probeer voor jezelf die last af te wijzen, te realiseren dat ie niet bij jou hoort. Dat geeft je de ruimte om vanuit evenwicht te reageren.

Ik ben er ook geen voorstander van om met deze categorie in discussie te gaan. Kijk, je kan altijd proberen om een artikel of wat te sturen. Om eens rustig te praten. Maar het zeer zit hem eigenlijk niet bij wat jij doet, dus daar over praten zal het ook niet oplossen.

Maar goed, wat kan je wel doen.

Grenzen stellen. En dat is lastig. We hebben namelijk al bepaald dat het gaat om iemand die dichtbij je staat. Best kans dat je nu tegen lang gevestigde patronen ingaat.

Probeer kort te zijn. “Ik wil het hier niet meer over hebben.” Probeer duidelijk te zijn “Dit zijn onze keuzes, niet die van jou.” Maar vooral, probeer bij jezelf te blijven. Dat is niet makkelijk, maar je groeit hier wel van. Het geeft je een kans om los te komen van je verleden en zelf verantwoordelijkheid te dragen voor jouw toekomst.

Verwacht ook geen verandering. Als dat al komt duurt het lang, dus probeer het los te laten. Je kan van iemand houden en het toch niet met elkaar eens zijn. Dat is ok.

Als laatste wil ik nog een trucje meegeven. Toepasbaar in alle categorieën, bij die mensen die maar niet op willen houden:

Kies één zin en herhaal die. Ad infinitum, ad nauseum. Het stopt de discussie en benadrukt de belachelijkheid van de situatie. Bijvoorbeeld “Ik vind jouw obsessie met mijn borsten erg ongepast.” of “Wij hebben deze keuze gemaakt, niet jij.” Iets simpels.

Heel veel succes, en als echt niets werkt…..dan dit.

The post Familieruzie appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts