Toch was ik wel eens benieuwd waar het vandaan komt en wat ooit de bedoeling is geweest van deze kreet. Dus ben ik wat op onderzoek uitgegaan. Heel interessant.
Naar alle waarschijnlijkheid is het een vertaling van de zes speerpunten van Florence Nightingale. In haar boek: Notes on nursing noemt ze het belang van:
In Nederland werd dat ergens in de 19e eeuw overgenomen als Rust, Reinheid en Regelmaat. En in die context begrijp ik dat. Een ziekenhuis vaart er wel onder, rust op de gangen, uiteraard moet alles schoon zijn en een voorspelbaar dagritme…ja, die vat ik wel.
Maar goed, komt rond 1916 Aafke Gesina van Hulst aanzetten met een leuk idee. Reinheid, Rust en Regelmaat (ja, in die volgorde) in het gezin. Om het karakter van het jonge kind te vormen tot een gehoorzaam en volgzaam kind. Dat specifieke boekje kon ik niet digitaal vinden, maar De ontwikkeling van het kind naar lichaam en geest , geschreven in 1881 door dr G.A.N Allebé, geeft dezelfde sfeer. Mocht je een uurtje over hebben kan ik het echt aanraden om er eens wat in te lezen. Er wordt een groot belang gesteld aan het vormen van de jonge geest door discipline en orde. De moeder die te zorgzaam is zal haar kind verpesten.
Aldus wordt het opvoeden van kinderen strenger en strenger. Een baby wordt geboren als zondig, of op zijn best als leeg vat, en het is de taak van de ouders om het kind met strikte hand tot volgzaam staatsburger te kneden.
Gelukkig komt daar in 1946 Dr Spock (ik zie echt altijd een Vulcan in een labjas met een baby voor me. Als je dat niet begrijpt ben je geen nerd ;-), in dat jaar publiceert hij The Common Sense Book of Baby and Child Care. Daarin zegt hij ouders op hun instincten te vertrouwen en elk kind te behandelen als een individu.
Aangezien het…nou ja…common sense is om je kind vriendelijk te behandelen sloeg het boek erg goed aan. De manier waarop men naar kinderen keek veranderde.
Vandaag de dag zijn er veel stromingen in het opvoeden van kinderen. Toch zijn we nog niet helemaal van die drie ellendige R-en af. Ten tonele verschijnt…Ria Blom. (En ik ga geen link vuil maken aan dat mens. Nope, google het zelf maar als je wilt kijken. Ik gun haar het verkeer op haar website niet.)
Mevrouw Blom bedacht in 2003 dat we maar eens terug moeten naar de RRR opvoeding. En omdat kinderen daar niet bij meewerken moeten ze maar vastgebonden…en omdat kinderen vastbinden illegaal klinkt noem je het inbakeren.
Full disclosure: ik heb mijn oudste zoon zelf een tijd ingebakerd. Ik wist niet beter. Dit was voor de tijd van forums en facebook, voor de digitale stam, dus mijn enige bron was het consultatieburo. Waar ze bijna van hun stoel afgleden als de naam Ria valt.
Mijn zoon was rusteloos, sliep moeilijk omdat hij zichzelf wakker bewoog. Nu weet ik dat ik het joch in een draagdoek had moeten slingeren en lekker s’nachts bij me in bed nemen. Hij heeft nog steeds problemen met inslapen en ik heb nog steeds spijt.
Anyway…dat was mijn ervaring. Terug naar jullie en de huidige tijd.
RRR wordt nog steeds aangeraden als prikkelreductie maatregel. Er zijn kinderen die de drukte van deze wereld niet goed aankunnen. Vind ik niet zo gek, die kleintjes komen met hele andere verwachtingen op de wereld. Wordt je door je genen voorbereidt op natuur, schone lucht, donkere nachten en familie altijd om je heen, lig je daar ineens in een kinderwagen naast de A12. Zou ik ook van gaan huilen.
Dat prikkel reductie soms nodig is ben ik het helemaal mee eens. Dat je dat via bondage en dwang moet doen niet. Ik wil een ander voorstel doen. Volgende week een stuk over Natuur, Nabijheid en eeehh…Veiligheid. Allitereert niet zo lekker, maar het voed wel fijn op.
The post Rust, Reinheid en aaaahhhhrrrgg! appeared first on DolleMoeder.
Naam
Reactie
Dankjewel voor je reactie!