Blogopmaak

Hoe vind je je stam?

DolleMoeder • 14 februari 2019

stam, connectie, samenleving Iedereen heeft het tegenwoordig over je stam. Dat is heel terecht want een stam is belangrijk. Het zijn de groep mensen om je heen die het leven en met name het ouderschap dragelijk maken. Klinkt leuk, maar hoe kom je aan zo’n stam?

Stam geschiedenis.

Vroeger had iedereen een stam want toen leefden we zo. In een groep bedoel ik. Gedurende een groot deel van onze evolutie leefden we samen met zo’n twintig tot vijftig andere mensen. Er ging eens iemand dood, er werd eens iemand geboren en er was een klein beetje migratie maar grotendeels bleven het dezelfde stamleden. Mensen die je door dik en dun kon vertrouwen, die je kent en van wie je zelfs afhankelijk bent. (En zij van jou.)

Onze instincten en biologie zijn nog afgestemd op dat stamleven. Beetje jammer dat onze samenleving nu anders ingericht is. In plaats van in een stam leven we nu in kleine familie units. Handig qua vrijheid en privacy maar totaal funest als het op de workload aankomt. Geen wonder dat het zo vaak fout gaat als er kinderen komen. Kinderen zijn namelijk veel te veel werk voor maar één of twee volwassenen. Dat hoor je te doen met die stam.

Heb je er al een?

Wie weet heb jij eigenlijk stiekem al een stam. Oké, misschien lopen ze niet in vijgenblaadjes (we blijven vegan hier) door je tuin maar met wat geluk zijn ze er wel. De familie en vrienden die je al had zijn je eerste kandidaten.

Het kan best dat je niet gewend bent om zo met elkaar om te gaan. Wie weet was je vroeger heel zelfstandig en vroeg je noohooit om hulp. Best lastig om daar overheen te stappen maar een bevalling is lastiger en die heb je al gedaan. Bel je zus, je moeder of je oude maatje en vraag ze om eens te helpen. Nee heb je en ja kan je krijgen. (Of een rare blik, maar goed, dat overleef je wel.)

Deze tip werkt helaas niet voor iedereen maar het blijft het proberen waard. Het kan heel verrassend zijn hoe zorgzaam je jonge, tot nu toe onverantwoordelijke, broertje ineens blijkt met zijn neefjes en nichtjes.

Ouder groepen.

Werkt de oude garde niet mee dan heb je een nieuwe nodig. Een goede plek om te zoeken is bij mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Ja, een kinderloze vrijgezel heeft meer tijd om je te helpen dan een andere overbelaste moeder, maar het is beter (veel beter) dan niets.

In de meeste steden worden verschillende soorten ouder-groepen georganiseerd. Denk aan een borstvoeding café, een mama café of een peuter speel groep. Op zichzelf zijn dat soort plekken al geweldige (en vaak geestelijke gezondheid reddende) uitjes maar als je regelmatig komt loop je vanzelf vrienden op. Vrienden die heel wel stamleden kunnen worden.

Zoek eens op social media of gewoon op Google. Er is vaak meer dan je denkt. Woon jij toch ergens waar het niet is? Mocht je de energie er voor kunnen opbrengen (koffie!) dan kan je altijd een groep beginnen. Als het loopt ben je meteen de queen bee.

Online groepen of de digitale stam.

Omdat er nogal een leeftijdverschil tussen mijn kinderen zit heb ik twee tijdperken meegemaakt. Toen ik elf jaar geleden aan het avontuur begon stond social media in de kinderschoenen. Het was nog niet de plek waar ouders elkaar vonden en ik kan je vertellen dat dat behoorlijk eenzaam was.

Nu is dat mooi even anders. Op social media en andere digitale forums kan je een bijna instant stam vinden. Kwestie van de groep zoeken die bij je past en veel schattige foto’s posten. (Eindelijk een plek waar ze al die wasbare-luiers-billenfoto’s waarderen!)

Nu hoor ik je al roepen dat een digitale stam niet is wat je nodig hebt. Jij zoekt iemand die je baby vast kan houden of achter je peuter aan kan rennen! Ik ben hier om te zeggen dat dat niet helemaal klopt. Je zoekt namelijk ook iemand om je te begrijpen, om tegenaan te klagen en om raad aan te vragen. Dat kan allemaal heel prima digitaal.

Toch is de beste truc van de online stam de meet-up. Gooi eens op de groep dat je in [stad] woont en zo graag andere ouders wil leren kennen. Stel een speelafspraak of pot-luck voor en presto(!), nieuwe vrienden. (Oké, oké, het is niet zo simpel als dat, maar het werkt wel.)

De niet-stam stam.

Dan is er ook nog de stam die eigenlijk geen stam is maar eigenlijk ook wel. De mensen die je inhuurt bijvoorbeeld. Of iemand van een vrijwilligersorganisatie.

Een geweldige ontwikkeling vind ik die oppas-services die momenteel opkomen. Jonge meiden die zichzelf organiseren en zo als oppas beter vindbaar zijn. Ik kan niet in je portemonnee kijken, maar als je af en toe wat over hebt is een oppas een prima besteding. Met wat geluk vindt je er eentje waarmee het klikt en je hebt er een (weliswaar betaald) stamlid bij.

Ook zijn er in Nederland een aantal vrijwilligersorganisaties en groepen (vaak met een levensbeschouwing) die kunnen helpen. Ik heb zelf ooit iemand van Humanitas over de vloer gehad en dat was heel prettig. Mijn moeder is vrijwilliger geweest en heeft zo wat kinderen geholpen met leren lezen. Het is niet verkeerd om om hulp te vragen, ook niet als dat bij een instantie is.

De Dolle Moeders.

Mocht je het leuk vinden, ik heb eens een Facebook groepje gemaakt. De Dolle Moeders. Niet veel mee gedaan maar het wordt maar eens tijd, denk ik.

Ben jij ook een dolle moeder en wil je andere rare, luide, hippie-moeders in je stam, kom dan eens kijken. Maken we er een gezellige boel van en doen we in de lente een meet-up in het park. Voor je het weet loop je een dolle stam op.

 

Verder lezen?

The post Hoe vind je je stam? appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: