Blogopmaak

Je eigen welzijn vs je kinderen; voor wie kies je?

DolleMoeder • 23 februari 2019

welzijn moeder kind samen Ken je dat, zo’n situatie waarin een moeder wordt aangemoedigd om toch maar voor “je eigen welzijn” te kiezen? Dat irriteert me mateloos! Overigens niet omdat moeders geen tijd voor hunzelf verdienen, dat doen ze namelijk wel.

Even wat voorbeelden: Dat een oververmoeide moeder wordt gezegd dat ze nu maar moet stoppen met borstvoeding omdat ze dan meer rust heeft. (Wat niet eens waar is!) Of dat het nu maar tijd is om je kindje te slaaptrainen zodat een wanhopige vrouw wat langer kan tukken. (Nogmaals, niets eens waar, ik zie een patroon hier.) Ik kan zo nog een hele hoop andere voorbeelden verzinnen. Moeder en kind worden als tegenstanders gezien, zij of ik, zwart of wit. Dat is wat mij zo irriteert!

Maar goed, behoeftes, die hebben we allemaal. Dat heeft te maken met dat eigen welzijn. Eerst die behoeften maar eens op een rij.

Het welzijn van je kind.

Kinderen hebben vooral nabijheid nodig, zeker hele jonge kindjes. Een ouder om te knuffelen, borsten om uit te drinken en af toe een schone luier. Punt is dat die nabijheid een 24/7 dingetje is. Met een hele kleine baby is dat meestal wel te doen (in de draagdoek) maar een dreumes of peuter is lastiger mee te nemen.

Wij zijn sociale dieren, groepsdieren. Het is helemaal niet de bedoeling dat we vaak alleen zijn, zeker onze jongen niet. In een groep kunnen we de last delen en kan moeder ook nog even rustig wassen of zo. Dat we de groep kwijt zijn betekend niet dat onze instinctieve behoeften anders zijn geworden.

Je eigen welzijn.

Als volwassene zijn je emotionele behoeften wat ingewikkelder geworden. Veruit de meeste mensen willen nog steeds in nabijheid van anderen zijn. Zonder geliefden worden we eenzaam. Maar daarnaast hebben we ook waardering, een doel, nuttige tijdsbesteding en nog veel meer nodig.

Rust, ook nog zo’n behoefte. Of beter beschreven, niet overbelast worden. Dat is best belangrijk voor je eigen welzijn. Punt is, wat ik hierboven al zei, we proberen een taak (kinderen opvoeden) in ons eentje te doen die ooit voor een groep ontworpen is. Dat gaat geheid fout.

Op de verkeerde schouders.

Komt het punt waarop ik me ga irriteren. Als zo’n moeder dan enigszins voorspelbaar instort krijgt ze te horen dat ze “voor haar eigen welzijn” het kind nu streng moet aanpakken. Borsten op slot, kinderkamer dicht en gaan met die banaan. Er is lang genoeg toegegeven aan de kleine, nu dient de moeder aan de beurt te zijn. (In de idiote veronderstelling dat de aangedragen oplossingen überhaupt nut hebben, wat ze, spoiler, niet doen!)

Zo wordt een gebrek van de maatschappij weer eens op de schouders van vrouwen gedumpt. Gebeurt wel vaker, heel vervelend patroon waar we wat mij betreft nu wel eens klaar mee mogen zijn.

Hoe idioot is het wel niet! Dat je iemand veel te veel werk geeft en je, als het onvermijdelijk fout gaat, ook nog eens de schuld legt bij degene die keihard heeft lopen rennen om aan die belachelijke eisen te voldoen. Oh, overigens ook nog onder een barrage van kritiek en passief agressief ‘advies’. En je dan afvragen waarom zoveel ouders in een burn-out zitten!

De derde optie.

Moeder en kind staan niet tegenover elkaar. Ze zijn geen tegenstanders en hun welzijn is, hoe kan het ook anders, met elkaar verbonden. Als in, ze zijn samen gelukkig of samen ongelukkig. In dat tweede geval moeten we het paar niet scheiden, maar de derde optie kiezen.

Het is vrijwel nooit zo zwart of wit als het gesteld wordt. Wel is het moeilijk om verder te kijken dan de oplossingen die constant aangedragen worden. Door al het ‘advies’ kom je zelf in zo’n of/of mindset. De eerste stap is om daar uit te komen.

De derde optie vinden vereist creativiteit en dat is moeilijk als je moe en overbelast in een hoekje wordt gedreven. Oh, en hulp. Dat is ook zo’n derde optie ding. Hulp.

Weet je nog dat ik hierboven vertelde over die stam ? Die zou normaal helpen. Daarom zijn zo ontzettend veel van die opvoedproblemen op te lossen met een helpende hand. Iemand die elke vrijdagochtend met je kind naar de speeltuin gaat, iemand die je ramen komt wassen of soms gewoon iemand die naar je luistert zonder oordeel.

We krijgen de constante en schadelijke boodschap mee dat we het allemaal alleen moeten doen. Dat hulp vragen een teken van zwakte is. Dat is het niet!

Andere derde opties.

Wat de derde optie is, is voor iedereen heel persoonlijk. Ik kan hier geen stroomschema geven (dat zou leuk zijn) maar wel inspiratie. Naast hulp kunnen derde opties zijn:

Een groter bed. (Zodat je wat minder vaak een voet in je neus hebt.)

Andere medicatie. (Er is vrijwel altijd een manier om medicatie met borstvoeding te combineren.)

Vroeger naar bed. (Slaap is soms belangrijker dan iets afmaken.)

Bedtijd loslaten. (Minder structuur is soms juist goed.)

Vitamine D. (Ja, voor jou. Het zal je verbazen hoe veel mensen een gebrek hebben.)

Een speciale pyjama met toverkracht. (Of monsterspray, of een toversteen.)

Draagdoeken! (Waarom worden die niet gratis uitgedeeld na een bevalling?)

Een nieuwe mindset. (Dit is niet voor altijd. Het gaat over.)

 

Verder lezen?

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: