Blogopmaak

Mijn favoriete baby spullen.

DolleMoeder • 30 mei 2018

Laatst zat ik te mijmeren over de baby tijd van mijn kinderen. Hoe lief ze waren, hoe lekker ze roken en hoe we het in vredesnaam allemaal hebben overleefd. De belachelijke hoeveelheid zooi die iedereen je aansmeert en het kleine aantal baby spullen die je echt nodig blijkt te hebben.

Ik moet er wel eens om gniffelen dat ik de derde keer toch weer een verschoningskussen kocht. Na een paar luiers wist ik weer hoe nutteloos ik zo’n ding vind. Ik verschoon liever op een bed of bank. Toch zijn er ook dingen die van pas kwamen, baby spullen die ons leven toen een stuk minder onmogelijk maakten.

Omdat het voorjaar is, omdat het zonnetje schijnt en mijn grote, bloot rond rennende peuter me nostalgisch maakt, schijf ik een lijstje. Een overzicht van de baby spullen waar ik blij mee was en die ik iedereen kan aanraden.

Een draagdoek.

Geheel terecht bovenaan de lijst. Wat mij betreft mogen die dingen uitgedeeld worden bij het aangifte doen. Pasgeboren baby’s hebben continue lichaamscontact nodig en met een draagdoek bied je dat hands free.

Het is de eerste paar keer even oefenen. Wij deden dat met een knuffel en een hoop YouTube filmpjes, maar ik kan een draagconsult ook van harte aanraden. Dan helpt een professional je om je kind veilig en comfortabel op je lijf te binden.

Een draagdoek is meer dan een vervoersmiddel. Het is een mobiel bed, een doorlopende knuffel en instant geruststelling. Het betekend geen zorgen om dutjes, kinderwagens vouwen, eenzame baby’s en vervelende mensen die je kind aanraken.

De enige disclaimer is dat ze verslavend zijn, die doeken. Je begint er met twee (een voor gebruik en een in de was) maar je eindigt met een kast vol in alle kleuren. Kan je nog eens wat matchen en zo.

Hydrofiel luiers.

Je weet wel, van die witte doeken die ze her en der verkopen. Vroeger werden er echte luiers van gevouwen (en dat kan in principe nog steeds) maar tegenwoordig zijn het meer algemeen handige doeken. Ik deed (en doe) er alles mee. Over je schouder als bescherming tegen kots, verscheidene vieze baby delen mee afvegen, natte lijfjes mee drogen, op een openbare verschoontafel leggen zodat mijn baby niet in de (mogelijk ingebeelde) viezigheid van een ander ligt, de rommel opvegen die je baby onvermijdelijk maakt als je in een horeca gelegenheid bent, brillen mee poetsen, de afwas afdrogen als ik weer eens vergeten ben om de theedoeken te wassen en eigenlijk nog veel meer.

Toen ik voor het eerst zwanger was werden er tien van die dingen aanbevolen op de uitzet lijst. Die tien waren binnen een dag allemaal vies (met dank aan de eerste meconium luier) waarna we er een enorme lading bij hebben gekocht. Nooit spijt van gehad ook.

Overslag rompers.

Gek genoeg worden pasgeboren baby’s er niet heel blij van als je hun hoofd door een klein gat probeert te proppen. (Waarschijnlijk zijn ze de eerste keer nog niet vergeten.) Ze hebben geen idee wat de bedoeling is en waarom het licht uit ging en gaan dan tegen werken. Zo lijkt aankleden soms meer op een hele vreemde worstel partij.

Overslag rompers doe je aan als een vest. Open neerleggen, baby er op, armpjes er door en dicht knopen. Het oogcontact hoeft niet verbroken en de baby kan lachen om hoe je er bij kijkt. Het lijkt zo iets kleins, maar voor mij scheelt het zo veel gedoe. Niet meer dat wegdraaiende koppie en die boze blik als het gezichtje eenmaal uit het nekgat te voorschijn komt.

Kleine flesjes.

Kijk even hier , deze flesjes bedoel ik. Wat een hardcore borstvoeding moeder met flesjes moet? Afgekolfde melk in bewaren. Gaat super handig. Ze passen vaak op een kolf, komen met een dopje en je kan ze zo in de vriezer gooien. (Wel even de datum op het dopje schrijven.) Is de melk een keer nodig, voor je eigen kind of omdat je het overschot doneert, dan kan het flesje zo in de flessenwarmer en daarna in het kind. Geen gedoe met overgieten.

Uiteraard ga ik dan wel uit van een baby die niet heel kieskeurig is qua speen of überhaupt een fles accepteert. Oh, en dat het hele kolven verhaal lukt. Niet iedereen heeft dat geluk en daar mag wel eens wat meer begrip voor zijn. Maar goed, dat is een rant voor een andere keer.

Na de hele bulk kolf periode (als je die had) kunnen de flesjes nog dienst doen als kleine voedsel of drink vervoer bakjes. Of je geeft ze door aan een andere moeder. Scheelt in geld en plastic afval.

Katoenen deken.

Een grote katoenen deken heeft het voor mij mogelijk gemaakt om mijn baby naast me in bed te houden. Hoe ik dat bedoel? Lees hier maar eens. Met je baby in een bed slapen kan veilig, en zelfs voordelig zijn, mits je je aan een paar richtlijnen houdt. Een belangrijke daarvan is dat dekbedden en baby’s niet zo goed samen gaan. Dus heb je een ouderwetse deken nodig. Het materiaal maakt niet uit maar plastic is zweterig en een dierlijk product wil ik niet, dus dan komt katoen goed van pas. Het was even zoeken, maar ik vond een mooie.

Tip; voordat je het internet afgaat, vraag ook eens rond bij familie. Best kans dat er nog een oude deken van oma ergens op zolder ligt.

De eerste twee jaar heb ik zo al knuffelend met mijn dochter geslapen. (Ja, ik heb meer kinderen, maar toen wist ik nog niet hoe je veilig kan co-slapen, dus gebruik ik alleen haar als voorbeeld.) Niet dat ze na twee jaar het bed uit moest hoor. De Peuter is nu drie en slaapt nog lekker bij mij. Het verschil is dat ze na haar tweede verjaardag wel onder een dekbed mocht slapen. Wel zo makkelijk in de winter.

Hoe ik dat die eerste twee winters dan deed? Een flanellen pyjama en dikke sokken. Charmant hè.

Een goede luiertas.

Hoe kleiner het kind, hoe groter de tas. Geen idee wie me dat ooit heeft verteld, maar het is zo ontzettend waar. Een goede luiertas maakt niet alleen het gesleep makkelijker, je spullen zijn op het moment suprême georganiseerd en goed te vinden. Kan je je voorstellen dat je, op een openbare wc, met allemaal mensen om je heen en een kind onder de poep, ook nog eens uitgebreid in een tas moet zoeken?

Een prettige luiertas is niet alleen mooi en stevig, hij heeft ook allemaal vakjes vanbinnen. Met een beetje handig inrichten kan je dan snel de nodige spullen pakken. Ook wil je een tas die je in de wasmachine kan gooien. Er komt namelijk poep in, en melk, banaan en een rare prut die je niet kan identificeren.

Naarmate je baby wat groter wordt kan je het huis verlaten zonder vijf verschoningen en genoeg luiers om een weekend door te komen. Je kan dan voor een kleinere tas gaan en de grote apart houden voor langere reizen.

Kokosvet.

Ja, je leest dat goed. Nee, ik weet dat het niet bepaald in de baby afdeling staat. Toch vind ik kokosvet absoluut bij de nuttige baby spullen horen. Al die dure zalfjes, crèmmetjes en andere smeersels? Kan je vervangen met kokosvet. Doe wat in een beetje warm water en je kan de billen schoonmaken met een washandje. Gebruik het om de haartjes te temmen en na het bad om de huid zacht te houden. Ik vind het een fijn idee dat het eetbaar is en dus geen ramp als de kleine er iets van opsabbelt. Oh, en het helpt ook tegen spruw. Dus smeer het meteen in je bh als je de billen doet.

Zorg dan wel dat je de onbewerkte versie hebt. Er zijn, vaak goedkopere, potten te krijgen die niet meer naar kokos ruiken. Helaas verdwijnt met de geur ook de werkzaamheid. Dit is een voorbeeld van een goede optie.

Verder lezen?

The post Mijn favoriete baby spullen. appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: