Blogopmaak

Boek: Het Nieuwe Borstvoeding Boek.

DolleMoeder • 18 augustus 2018

Meteen nadat Gonneke van Veldhuizen en Stefan Kleintjes aankondigden dat er een gezamenlijk boek uit kwam heb ik mijn exemplaar gereserveerd. Beide experts acht ik hoog en ik was erg benieuwd wat de samenwerking zou opleveren.

Een paar weken later lag mijn getekende exemplaar op de mat en vandaag deel ik mijn mening met jullie.

Wie zijn de auteurs?

Voor wie ze nog niet kent even een korte intro: Gonneke van Veldhuizen is, in mijn ogen, de oma van borstvoeding. Ze is een ervaren lactatiekundige met een eigen praktijk. Ze heeft meerdere boeken geschreven en houdt een blog bij. Stefan Kleintjes is ook lactatiekundige en daarnaast een kinderdiëtist. Hij heeft ouders in Nederland geleerd dat hun baby’s veel beter stukjes eten dan prutjes en heeft het Kenniscentrum Borstvoeding opgezet.

Hoewel ik beiden wel eens persoonlijk heb gesproken ken ik ze vooral via internet. Op facebook ondersteunen ze heel direct en zonder financiële vergoeding ouders met vragen en zorgen. We zijn het niet altijd helemaal eens, maar ik heb een enorm respect voor deze mensen.

Wat is het nieuwe borstvoeding boek?

Zodra je het boek in handen hebt voel je het gewicht van de kennis. Letterlijk. Je krijgt waar voor je geld met een stevige stapel papier. Ruim driehonderd goed gevulde pagina’s maar laten we eens beginnen met de kaft. Die is namelijk best geinig.

Buiten het rustgevend kleurgebruik en de prachtige foto merk je dat de voorkant textuur heeft. Sterretjes en letters die in het donker oplichten en een prachtige boodschap meegeven aan de moeder. Het doet me denken aan mijn pre-smartphone tijd. Toen had ik een heel klein lampje en wat opvoed boeken op de kamer van de kinderen staan. De uren die ik daar zat met moeilijk slapende jongens kwam ik door met lezen. Met het nieuwe borstvoeding boek zie ik andere moeders zitten, moe en onzeker in het donker. Juist dan kan je zo’n positieve boodschap waarderen.

Wat staat er in?

De inhoud begint meteen goed. Met een bevestiging dat je niets ‘moet’. Dat je hier niet verteld gaat worden hoe alles hoort. Mijn anti-authoriteit stekels gaan meteen weer rustig liggen. Het nieuwe borstvoeding boek is vooral gevuld met informatie. Chronologisch gesorteerd en in redelijk hapklare stukken. Wat dat betreft heel prettig. Een oververmoeide ouder zou rustig kunnen beginnen bij het eerste hoofdstuk en desgewenst de rest nog even kunnen laten voor wat het is. Terwijl de kenniszoeker makkelijk het hele boek doorloopt en er uit komt met een hoop nieuwe inzichten.

De informatie is toegankelijk maar gaat op een aantal plekken wel de diepte in. Er zijn columns en er wordt regelmatig verwezen naar het internet. Zo verbindt dit boek zich met de nieuwe media en ik moet zeggen dat ik dat een hele slimme stap vind.

De tekst wordt onderbroken door leuke foto’s, tekeningen en inzet tekstjes. Het geheel balanceert op de rand van rommelig en is in mijn mening daardoor juist heerlijk leesbaar. Eigenlijk wordt het leven met kinderen hier op een grafische manier uitgebeeld.

Naast de chronologische hoofdstukken vinden we nog wat praktische informatie. Over werken, problemen en alternatieven voor borstvoeding. Zelfs kunstvoeding krijgt een respectvolle plek.

Helemaal achterin staan de “extra”hoofdstukken. Wat droger maar volgepakt met informatie. Meer als naslagwerk bedoeld, denk ik.

Wat vind ik er van?

Ja, dat weet je eigenlijk al wel. Ik ben behoorlijk enthousiast over Het nieuwe borstvoeding boek. Het is vlot maar heel volledig geschreven. Het sluit aan bij de huidige generatie en het is gewoon ontzettend belangrijk dat er correcte informatie over borstvoeding voorhanden is.

Slechts een minderheid van baby’s worden het eerste half jaar volledig met moedermelk gevoed en de cijfers kelderen daarna wel heel hard. Dat komt niet omdat er nu zoveel moeders liever een flesje met kunstvoeding geven, het overgrote merendeel wil borstvoeden. Dat komt omdat er een eindeloze stroom slechte informatie en nog slechter advies op ze af komt en omdat het heel vaak ontbreekt aan echte steun.

Daarom is een werk zoals Het nieuwe borstvoeding boek zo belangrijk. Omdat de moeders die hun kind de borst willen geven worden gesterkt in hun keuze.

Ben je geïnspireerd? Hier haal je een exemplaar!

Verder lezen?

The post Boek: Het Nieuwe Borstvoeding Boek. appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: