Blogopmaak

Over brelfies en selfies.

DolleMoeder • 5 augustus 2016

Moederschap en feminisme. Twee zo verweven onderwerpen die lang niet altijd hand in hand gaan.

De tweede feministische golf beoogde de vrouw te bevrijden van het juk der moederschap. Om vrouwen tot het nivo van de man te verheffen werd het mannelijke vaak geëmuleerd. Denk aan de zware parfums en de grote schouders. Als gevolg van deze stroming is moeder bijna een vies woord geworden.

Begrijp me niet verkeerd. De grote vrouwen uit deze tijd zijn helden. Veel van de vrijheden die ik geniet zijn door deze groep bevochten. Met de kennis en (on)mogelijkheden van toen hebben ze hun best gedaan en ons een betere wereld achtergelaten. Toch blijft het jammer dat we nu het moederschap als tweederangskeuze zien.

Ik mag graag het idee hebben dat we daar weer van terug komen. Sterke , bewuste mommybloggers   laten ons zien hoe het ook anders kan.

Maar goed. Selfies. Die kennen we allemaal. Dat je je telefoon trekt, de voorwaardse camera activeert en een leuk gezicht trekt. Maar ken je het concept selfie-shaming ook? Jawel, dat ken je wel. Denk duckfaces, en Kim Kardshian. Denk wat de wereld ervan te zeggen had. Yeah…niet zo leuk.

Ik hou wel van selfies. Ze komen regelmatig langs in mijn telefoon en dat maakt me best blij. Vrienden zien is leuk, vrienden leuke gezichten zien trekken is nog leuker. Maar selfies dienen ook een doel anders dan zelfpromotie. Het is een tegen geluid naar de overweldigende lading gladgeshopte media beelden die we de hele dag zien. Selfies zijn, ja, ook met filters, echt. Wij zijn het, letterlijk, zelf. Met selfies nemen vrouwen en mannen hun plek in de wereld terug.

Een sub categorie van de selfie is de brelfie.

Brelfie : De daad waarbij een vrouw zich in onmogelijke bochten wringt om tijdens het borstvoeden een zelfportret te maken. Een samenstelling van het woord “breast”en “selfie”.

Brelfies. Je houdt er van of je haat het. Er lijkt geen tussenweg te zijn. Drie keer raden wat ik vind (snap ie? drie keer? want er zijn maar twee keuzes? leuk grapje van mij!)

Bij deze verklaar ik mijn officiele liefde voor de brelfie. Het normaliseert het borstvoeden, het de-seksualiseert de borst, het toont de realiteit van een moeder, het bevrijd de tepel (free the nipple !!!!!!!!!!! ) en we kunnen extra goed genieten van die heerlijke dikke baby wangetjes.

De U.N. en de WHO roepen op tot het plaatsen van brelfies op sociale media. En daar ben ik het echt ontzettend mee eens. Als meer mensen borstvoeding zien, gaan meer mensen borstvoeding geven, steunen en aanmoedigen. Als er meer kinderen borstvoeding krijgen gaan er minder kinderen dood. Enigzins belangrijk.

Deze week is het World Breastfeeding Week. Mooi moment om die brelfie te plaatsen. Wel even opletten dat de tepel goed in de mond van je kind zit, Facebook is nogal preuts. Want vrouwentepels zijn hardstikke eng man!

Uiteindelijk gaan selfies, in alle vormen en maten, voor mij om macht. Het model neemt het portretrecht terug. Wij bepalen hoe we gezien worden en we zijn  terecht trots.

Met name vrouwen zijn lang afgestraft voor trots en van die groep wordt met name moeders verteld dat ze zich moeten schamen. Nooit goed genoeg, nooit mooi genoeg en zeker niet meer strak genoeg. De ‘dad bod’ is in, maar de ‘ mommy-makover ‘ wordt goed verkocht door plastisch chirurgen. (“goedemorgen! Ik heb hier een pakket met twee maten voor u, zal ik het op het aanrecht zetten?”)

Dus kom op met die zelfportretten! Met getuite lip, met melk borst en met laag uitgesneden shirt. Met buikspieren, met je nieuwe phone en met aaaallllle filters.

The post Over brelfies en selfies. appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: