Blogopmaak

Eerste hulp bij klimaatverandering.

DolleMoeder • 25 oktober 2018

klimaatverandering vegan UN Een paar weken geleden kwam dit artikel langs op social media. Het is het rapport van de UN over klimaatverandering en het is niet goed. Als je het nog niet gelezen hebt raad ik je aan om dat nu even te doen. Ik wacht wel.

Voor de ongeduldigen onder ons, de tl;dr versie is dat we nog maar twaalf jaar hebben om de opwarming van de aarde te stoppen of om te keren, anders worden grote delen van onze planeet onbewoonbaar. De verandering die nodig is, is zo drastisch dat wetenschappers betwijfelen of het gaat lukken. Het komt er een beetje op neer dat we heel ernstig in de nesten zitten.

Ik heb het artikel niet meteen gelezen toen het langs kwam, ik kon het niet. Na het lezen heb ik er niet over gepraat, niet over geschreven. Ik kon het niet. Er waren een paar weken nodig om deze informatie te verwerken. Ik wist wel dat het erg was maar hoopte op meer tijd. Die is er niet.

De fases van veganisme.

Even iets heel anders. Misschien helpt een zijstraatje jullie ook om het nieuws te verwerken, mocht je het nu voor het eerst op je bord krijgen. De meeste nieuwe veganisten maken een aantal stadia door. Die wil ik hier kort uitleggen.

Eerst de realisatie. Je beseft dat je veganist wil zijn. Dan komt verwarring, wat kan je nog eten en wat moet je nu doen met je schoenen? Na een paar weken of maanden zit je er lekker in en komt de enthousiaste fase. Je bent er geheel van overtuigd dat je, als je het maar goed uitlegt, iedereen in je omgeving kan overhalen. Veganisme is immers zo makkelijk en logisch.

Na de enthousiaste fase komt verbittering en dat is nog best gevaarlijk. Je realiseert je dat zieltjes winnen nog niet zo makkelijk gaat. Dat mensen waar je om geeft iets blijven doen wat jij nu verafschuwd, ook al heb je ze verteld over de kalfjes en de varkens op transport. Nu kan je een afkeer krijgen van de mensheid en als je niet voorzichtig bent blijf je daar in hangen. Daar kan een activisme uit voorkomen maar meestal met een hele hoge prijs, je mentale gezondheid.

Gelukkig komen de meeste veganisten weer voorbij die bitterheid. Je leert met compassie te kijken naar alle dieren, ook de mensen om je heen. Je leert dat voorleven en lekker koken soms de beste manieren zijn om een boodschap te verspreiden. Dat is meteen de laatste fase, acceptatie. Je accepteert dat de wereld nog niet zo ver is, dat er tijd nodig is, dat je geduld moet hebben.

Carnisme en klimaatverandering.

Ja, en dan komt dus dat rapport. Die tijd die je dacht te hebben is op. Eeeeh, wacht even. Ik ga te snel. Eerst iets uitleggen.

Carnisme , een dieet en levensstijl waarbij zowel plantaardige als dierlijke producten geconsumeerd worden, is de grootste bijdrage van de individuele mens aan klimaatverandering. Omgekeerd is het beste wat wij als persoon kunnen doen tegen klimaatverandering een veganistische levensstijl. Beter dan je auto laten staan, beter dan kort douchen en een stuk beter dan plastic rietjes weigeren.

In dit artikel wordt het uitgebreid uitgelegd en hier is een andere studie met dezelfde conclusie. Geen zin om te lezen? Hier is een kort filmpje waar de impact van veganisme vs carnisme wordt besproken.

Dit is overigens geen al te nieuwe ontdekking. We weten het al vrij lang en studie na studie geeft bevestiging. Plantaardig leven betekend dat we een toekomst hebben, dierlijke producten niet.

Ik val een fase terug.

Ik zat al een tijdje comfortabel te zijn in de acceptatie fase van veganisme. In januari is mijn negen jarige vega-verjaardag. Ben ik nog best trots op. Ik merk dat ik door het nieuws over klimaatverandering een beetje terug val in de bittere fase en dat vind ik moeilijk.

Zie je, het gaat niet alleen maar om mij, ik heb ook kinderen. De gedachte dat we voor hun een barre, vrijwel onleefbare planeet achterlaten zit me heel erg dwars. (Dat is een understatement.) Twaalf jaar is niet veel en het is niet lang daarna voordat er apocalyptische dingen gaan gebeuren. Dat is geen overdrijving. Het klinkt vreemd en onwerkelijk, maar het staat echt te gebeuren, we staan heel letterlijk aan de afgrond.

Tja, en dan zie je om je heen mensen vrolijk vlees en kaas eten terwijl ik zo mijn best doe. Veganisme is niet de enige oplossing, er is meer aan de hand, maar als we vanaf morgen allemaal plantaardig leven hebben we veel meer tijd om de rest uit te zoeken.

Het is moeilijk om naar de carnisten om me heen te kijken en niet te denken dat ze het verpesten voor de kinderen. Het is moeilijk om niet boos te worden, niet te schreeuwen. De laatste weken zijn zwaar en dat gaat niet beter worden ben ik bang.

Mag ik je wat vragen?

Lees alsjeblieft de artikelen waar ik naar link. Hier en hier vind je Nederlandse versies als je dat liever hebt. Als je ze gelezen hebt en snapt hoe belangrijk het is, zou je dan een plantaardige levensstijl willen overwegen? Ik beloof je dat het makkelijker is dan het lijkt.

Als ik eerlijk ben komt mijn vraag hier op neer: zou je alsjeblieft veganistisch willen leven? Zodat onze kinderen überhaupt kunnen leven.

Misschien kan je het in een keer of misschien heb je een overgang nodig. Dat is prima. Probeer eens een plantaardige maaltijd of een nieuw product. De de vegan challenge kan je op weg helpen en anders mag je mij om hulp vragen. Dat meen ik. Heb je tips of aanmoediging nodig, stuur me een bericht via Facebook of een mail op dollemoeder@gmail.com. Ik kan je informatie of recepten sturen en desgewenst vertel ik je waar je andere beginners kan vinden om ervaringen uit te wisselen.

Hoe je het ook doet, in welk tempo je het ook doen, alsjeblieft, doe iets. We hebben nog maar twaalf jaar en dat is een ellendig korte tijd.

 

Verder lezen?

The post Eerste hulp bij klimaatverandering. appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: