Blogopmaak

De klootzak bij een bevalling.

DolleMoeder • 7 februari 2020

Illustratie door Roan

Bevallen is op zich nog best een intense gebeurtenis. Beetje jammer dat bevallende mensen nogal eens onder druk gezet worden. Midden in een wee is niet het ideale moment om je eerder gemaakte keuzes nog even flink te moeten verdedigen en daarom ben ik van mening dat je bij een bevalling ook een klootzak nodig hebt.

Even een kanttekening; doula’s zijn geweldig. Dat de diensten van een doula niet in de basisverzekering zitten is in mijn onderbouwde mening totaal onverantwoord. Een klootzak bij een bevalling kan meestal niet een professionele doula zijn omdat haar inkomen afhangt van een werkrelatie met verloskundigen en ziekenhuizen. Een klootzak mag niets geven om werkrelaties.

Juridisch bevallen.

Stapje terug. Die keuzes waar ik het over had. Het is altijd jouw keuze wie er aan je mag zitten en wat ze met je mogen doen. Dat heet autonomie over je lijf en die heb je zelfs nog als je dood bent.

Ook als er iets medisch aan de hand is blijft jouw autonomie gewaarborgd. De kankerpatiënt mag chemo afwijzen, je kan een depressie zonder medicatie doen en je kan een kind op de wereld zetten zonder andermans vingers in je vagina.

Nee, dat veranderd niet omdat er een potentieel mens in je buik zit. Ik ben immers ook niet verplicht om bloed te doneren als een ander dat nodig heeft. En nee, dat veranderd zelfs niet als de arts roept dat de voorgestelde ingreep het beste is voor jouw kind. Het consultatieburo kan ook roepen wat ze willen, jij als ouder bent de stem van je kind en spreekt voor haar welzijn.

Ook al gaat het in de praktijk heel anders (Dat zegt het een en ander over de voortgaande noodzaak van feminisme.) juridisch is en blijft het jouw keuze of je een infuus wil, op het bed wil liggen, een sensor in het hoofd van je baby wil schroeven of een keizersnede ondergaat.

Wat is dan een bevalling klootzak?

Nou, dat is iemand die bij jouw bevalling is en voor jouw keuzes opkomt. Het is degene die de discussie overneemt, de arts wegstuurt, de verpleegkundige er op wijst dat er iets anders in het geboorteplan staat en keer op keer aan de barende vraagt “Is dit echt wat jij wilt?”

Het is degene die het prima vindt als de verloskundige boos wordt, hem of haar de toekomstige toegang tot het ziekenhuis ontzegt wordt of zelfs lijfelijk voor de barende durft te gaan staan.

Het is een klootzak, een verdediger, iemand die niet aardig, politiek of vriendelijk probeert te zijn. Het is jouw klootzak.

Wie kan de klootzak zijn?

Meestal wordt deze rol toebedeeld aan de partner. Op zich een logische keuze. Hij (de partner is vaak een man maar uiteraard lang niet altijd) is toch wel aanwezig, blij met een duidelijke rol en ambieert meestal geen enkele professionele rol in het hele bevallingsgebeuren.

Toch zou ik er voorzichtig mee zijn. De partner is ook flink emotioneel (logisch), makkelijk bang te maken (“Uw kind staat op het spel hoor!”) (Dat is de zogeheten “dode baby kaart” spelen en het is een vuil spel. Dat kind staat namelijk meestal helemaal niet op het spel. Als dat echt en keihard zo was dan zou het niet nodig zijn om ouders over te halen.) en moet vanuit al die emoties tegen een flinke autoriteit in durven gaan.

Dat is namelijk het belangrijkste kenmerk van de bevalling klootzak; het moet iemand zijn die de dunne schijt heeft aan autoriteit en dat is gezien de standaard westerse opvoeding nog een best zeldzame kwaliteit.

Je vader (dus de toekomstige opa) kan een goede zijn. Of een familie vriend(in). Iemand die je kent, vertrouwd en een grote bek heeft. Iemand die compromisloos gelooft in jouw autonomie en kunde tijdens een bevalling.

Feministisch bevallen.

Hoe tragisch is het, hoe diep triest, dat ik dit moet aanbevelen. Is dit serieus advies van mij? Ja, en een beetje nee. Het hangt van de situatie af. Weet je dat je in een medische setting gaat bevallen en weet je dat jouw keuzes niet altijd even goed gaan vallen bij het personeel? Dan zou ik een klootzak mee nemen.

Elke extra persoon die bij een bevalling is vertraagd de boel. Bevallingen zijn geen kijksport, horen in het donker en in de intimiteit te gebeuren. Daarom is het zo droevig dat ik echt denk dat nog een persoon een goed idee kan zijn. Ondanks de nadelen van een extra paar ogen is het soms nodig.

Dat is klote, kut, shit. Dat is, zoals ik al eerder zei, een van de meest krachtige voorbeelden waarom we nog lang niet klaar zijn met dat hele feministische gedoe. Bevallen is een feministische daad, het is kracht, vrijheid en een topprestatie, als een zwangere gelaten wordt. Als ze (veel barenden zijn vrouwen maar niet allemaal) het vertrouwen krijgt dat ze zelf echt wel weet wat de juiste keus is voor haar lijf en haar kind!

Tot die tijd beveel ik, zeker bij sommige bevallingen, een klootzak aan. De klootzak m/v/x.

The post De klootzak bij een bevalling. appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: