Blogopmaak

De aanrechtsubsidie verdwijnt en daar ben ik flink boos om.

DolleMoeder • 25 april 2018

Ik kwam laatst dit artikel tegen en dat was een mooi moment om flink pissig te worden. De overdraagbare algemene heffingskorting voor de minstverdienende partner, oftewel de aanrechtsubsidie, verdwijnt. Heel kort door de bocht is dat een regeling waarbij een weinig of niets verdienend persoon via haar of zijn partner toch een leuke belasting teruggave kan krijgen.

Eigenlijk is dat al oud nieuws. Een kleine tien jaar geleden had het kabinet Balkenende al bedacht dat deze belastingkorting maar weg moet. Sindsdien is het jaarlijks minder geworden. Nu is het weer in het nieuws omdat de Hoge Raad heeft besloten dat het mag, dat afbouwen, ook als mensen daardoor onder het bestaansminimum komen. Leuk wel.

Ik snap heel goed dat er gezinnen zijn die hierdoor in de problemen komen. Mensen die het net redden, maar door de ruime honderd euro minder per maand de huur niet meer kunnen betalen. Dat is behoorlijk klote maar toevallig net niet waar ik me vandaag boos over maak. (Overigens wil dat niet zeggen dat het geen zeer geschikt onderwerp is om eens flink neidig over te worden.) Het stukje waar ik me op focus is…hoe kan het ook anders…de feministische inslag.

Waarom verdwijnt de aanrechtsubsidie?

De maatregel is genomen om de arbeidsdeelname te stimuleren en maakt daarbij een hele grove fout. Alleen betaald werk buitenshuis wordt hier als arbeid gezien. Ergens lijkt het idee te heersen dat die andere partner de hele of halve dag niets zit te doen op de bank. Dat is dus absoluut onzin!

Vrijwel altijd is de partner die minder of geen betaald werk doet drukker dan de ander. Met zorg voor kinderen bijvoorbeeld, of zorg voor bejaarde ouders. Oh, en wat dacht je van belangrijk vrijwilligerswerk? Onze overheid wil tegelijkertijd een participatiemaatschappij en een samenleving waarbij iedereen full time werkt. Dat gaat niet ja! Weet je hoe dat heet? Van twee walletjes eten.

Juist het werk wat traditioneel door vrouwen wordt gedaan, het zorgen voor diegenen die dat (nog of niet meer) niet zelf kunnen, die arbeid krijgt nu een trap na. Die wordt ingedeeld als niet echt, niet waardevol. Je kan beter veertig uur op een kantoor zitten en een ander betalen om de hele dag voor je kroost te zorgen, of oma gewoon alleen laten zitten, of het buurtcentrum laten afsterven. Zolang je maar braaf loonbelasting afdraagt.

Wat is arbeid?

Arbeid is al het werk wat we doen om onze samenleving te laten draaien. Arbeid is straten maken, medische zorg verlenen, verslagen schijven en lesgeven. Maar arbeid is ook luiers verschonen, eten geven, wegbrengen, een potluck organiseren, boodschappen doen voor een ander en een praatje maken met de eenzame buurman. Sterker nog, arbeid is zelfs leren fietsen, woordjes zeggen, breed lachen, een les leren en een opstel schrijven.

Al die dingen en veel meer zijn nodig voor onze samenleving. Ja, zelfs in pluchen stoelen vergaderen over wie en wat er nu echt toe doet, is arbeid. Dus doe je werk! (Ik kijk naar jullie, politici!)

Wat vinden we belangrijk?

Het gaat mij niet eens specifiek om die subsidie. Het gaat mij om de boodschap die we sturen door het af te schaffen. Tegen hordes mensen, voornamelijk vrouwen, wordt luid en duidelijk gezegd dat wat zij doen niet belangrijk is, er niet genoeg toe doet. Dat elke overbodige typslaaf, elke bliepmiep en elke putjesschepper belangrijker zijn dan zij.

Daar wordt ik pissig om, goed pissig zelfs. Ik stel voor dat we al die kinderen, ouderen en eenzame buren op het binnenhof zetten. Dan mogen de regeerders van ons land eens voor ze zorgen. Horen we aan het eind van de dag wel of ze het arbeid vinden of niet.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: