Feminist, de man

DolleMoeder • 27 januari 2017

Ik ben een feminist.

In mijn vorige stuk heb ik uitvoerig beschreven waarom. Heb ik voorbeelden gegeven hoe vrouwen, vandaag de dag, in ons vooruitstrevende land, behandeld worden. Maar dat was vanuit mijn perspectief. Mijn ervaringen.

Nu wil ik proberen de andere kant te belichten. De mannelijke kant.

Dat is moeilijk, want ik ben geen man, heb wat dat betreft geen ervaringen vanuit de eerste hand. Wat ik heb zijn observaties en gesprekken. Toch wil ik het proberen, omdat ik denk dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan dit deel van de conversatie.

Het zijn namelijk niet alleen de vrouwen die benadeeld worden door een patriarchale maatschappij. Ook mannen lijden er onder. Dat is iets wat vaak weggezet wordt. De man wordt, in dit vraagstuk, weggezet als de dader, en voor de dader kennen we geen medelijden.

Wat vergeten wordt is dat ten eerste de meeste mannen geen bewuste daders zijn. Waar ze het probleem in stand houden, doen ze dat vaak zonder het überhaupt te realiseren.

Ten tweede zijn zelfs bewuste daders vaak ook slachtoffer. Iedereen wordt liefdevol geboren. Pas als die liefde misbruikt wordt komt er haat.

Ik spreek nog wel eens over toxic masculinity , het idee dat mannen zich op een bepaalde manier moeten gedragen en verhouden tegenover vrouwen Spoiler; niet heel leuk.

Als je door het leven gaat als James Kirk en Bond dan zal je er niet veel last van hebben. Alleen is het merendeel van mannen helemaal niet zo. Ze hebben emoties en willen die ook nog wel eens uiten, ze zijn soms ook onzeker, niet allemaal de sterkste en gelukkig niet zo vechtlustig. Ook een man wil verleid worden, zich mooi voelen, gewaardeerd worden, huilen, nee kunnen zeggen tegen seks en bevestigd worden in zijn vermogen om te zorgen.

Maar ja, dan ben je een mietje, geen echte man, meer een wijf eigenlijk. Mannelijkheid als constant ideaal, als schild en vlag die je hoog houdt. Zo zou ik geen man willen zijn.

In mijn leven heb ik gehoord dat vrienden “ballen moeten tonen.” en “geen mietje moeten zijn” maar wel “een vent”

Toen mijn zoon drie was, hield hij van roze. Was dat zijn lievelingskleur. Toen hij vier was werd hem op school grondig duidelijk gemaakt dat roze voor meisjes is. Nu is hij bijna acht en houdt hij zich angstvallig ver van alles wat meisjesachtig is.

Een geliefde vertelde ooit over een seksuele gebeurtenis in zijn verleden. Wat hij vertelde was verkrachting. Iemand die zijn huis binnendrong terwijl hij sliep. Zelfs hij kon dat niet zo zien en ik had het hart niet om er over te beginnen.

Meerdere mannen hebben, in het donker, in mijn armen gelegen, in tranen over de onzekerheden die ze meedragen. Of hun penis wel voldoet, of hun karakter wel genoeg is, waarom ze toch altijd als minder gezien worden. (Ik val nooit op alfa mannen.)

Tijdens zwemlessen ontelbaar vaak gezien dat de tranen van een jongen afgekapt worden. Soms door de leraar, soms door de vader.

Jongens leren schaamte voor hun eigen erectie.

Het gaat door en door en door. Mannen en vrouwen, samen gevangen in een ziek systeem. Daders en slachtoffers door elkaar.

Ik ben een feminist. Omdat ik een dochter heb en soms bang ben voor haar toekomst, maar ook omdat ik twee zoons heb, en nu al zie wat het systeem met ze doet.

 

The post Feminist, de man appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts