Blogopmaak

Mijn mentale ruimte is vol!

DolleMoeder • 13 december 2018

mentale ruimte Heb je dat ook wel eens, dat een relatief kleine taak echt idioot lang blijft liggen? Even iemand bellen bijvoorbeeld, of een simpele reactie op een email. Een week nadat je het had moeten doen staat de taak nog steeds op je lijstje. Je kan echt niet beweren dat je geen vijf minuten had om het te doen, het is geen gebrek aan tijd maar een gebrek aan mentale ruimte.

Een vol hoofd.

Vorige maand schreef ik een stukje over de gezinsmanager zijn , ook wel bekend als de mental load dragen. In een gezin zijn dat buitenproportioneel vaak de vrouwen en het is een enorme berg onzichtbaar werk.

Als gevolg daarvan heb je een vol hoofd. Vol met lijstjes, agenda’s, afspraken, boodschappen, taken, voorkeuren, waarschuwingen en zorgen. Vind je het gek dat die email daar niet meer bij past!

Ik besef me heel vaak dat het een kwestie is van de laptop opstarten en drie zinnen tikken, of even een nummer intoetsen en een kort gesprek voeren. Soms zijn het zelfs doodgewone sociale berichtjes die ik veel te lang negeer. Het is niet dat ik je niet mag, of dat ik lui ben of eigenlijk ook niet dat ik de tijd niet heb, het is omdat ik in mijn hoofd bezig ben met de kinderen, het eten, de rekeningen, de was en de tandarts.

Waarom loopt die mentale ruimte zo vol?

De meeste mannen zullen je voor gek verklaren als je ze verteld over je gebrek aan mentale ruimte. Soms krijg je te horen dat je niet zo moet piekeren, of meer moet delegeren. (Dat laatste is al een heel probleem op zich. Delegeren of om hulp vragen suggereert nog steeds dat jij eindverantwoordelijk bent en het doet daarom absoluut niets aan het mentale ruimte gebrek.)

Ik snap wel dat mannen het niet snappen hoor. Even een voorbeeld, met luiers. Ik heb meerdere malen meegemaakt dat een vader tijdens een uitje geen luier mee had voor zijn kind. Niet echt een ramp hoor. Lossen we met z’n allen wel op. Dit is geen oordeel over vergeetachtige vaders. Punt is dat ik weet hoe hard ik veroordeeld zou worden als ik het huis uit loop zonder absoluut alle benodigdheden die mijn kind maar zou kunnen gebruiken. Niet alleen luiers, ik krijg oprecht meewarige blikken als ik geen zelfgemaakt, gezonde en biologisch verantwoorde snack meeneem. Die last minute pak koekjes levert een blik van sympathie op….naar mijn kind. Die vervolgens een hapje van de zelfgemaakte gezonde havermout muffins krijgt aangeboden. (Overigens, deze blikken komen niet van de vaders maar van andere moeders. Leuk hoe we elkaar klein houden. Ga ik nog eens meer over schrijven.)

Geen man die een oordeel krijgt als hij met niets anders dan zijn kroost, de sleutels en een pinpas het huis uit loopt. Op zich terecht, het is namelijk zijn zaak en zijn verantwoordelijkheid. Voor moeders niet. Moeders worden afgemaakt op alles behalve perfectie en als je naar perfectie moet streven loopt je hoofd aardig snel vol.

Oké, maar wat doen we er mee?

Tja, en dan heb je dus dat volle hoofd en het besef dat het niet eerlijk is. En dan? Wat doe je er aan? Hoe leeg je de boel weer?

Eeeehhhh, die is een beetje lastig. Sorry. Ik heb geen snelle oplossing voor je. Overvolle mentale ruimte is een deel van een groter maatschappelijk probleem. Namelijk de enorm verschillende verwachtingen die we hebben voor mannen en vrouwen. Het is niet zo simpel als besluiten niet meer aan die verwachtingen te voldoen. Tenzij je de huid van een olifant hebt en enorme oogkleppen ga je tegen oordelen aanlopen. Dat doet je wat, het is onzin om te zeggen dat je het gewoon naast je neer kan leggen.

Oordelen van anderen loslaten kost jaren en jaren aan emotioneel werk. Juist in de jonge kinderen fase ben je enorm gevoelig voor de mening van anderen. Ja, probeer het los te laten, maar het is naïef om dat als enige oplossing aan te dragen.

Ook van die leuke onzin als takenlijstjes en familie planners doen erg weinig. Niet niks overigens. Ik ben enorm voorstander van al die mentale zooi op papier schrijven maar uiteindelijk is het symptoom bestrijding.

Praten met je partner helpt. Afspreken wie over welke onderwerpen de verantwoordelijkheid draagt, en dan echt loslaten wat niet jouw gebied is. Oh, of andere moeders steunen, dat zou ook leuk zijn. Niet oordelen enzo. Ik heb ondertussen een mooie groep ouders om me heen die kaakjes, organisch fruit en luiers zonder meewarige blikken met elkaar delen. Een heerlijke opluchting.

Waarom is mentale ruimte een feministische kwestie.

Ja, moet ik dat echt uitleggen? Oké, gaan we dan. Omdat het voornamelijk vrouwen hindert in doen wat ze moeten doen. Omdat je als je hoofd constant vol zit met van alles je minder kan presteren. Omdat als een man in een vergadering zit, hij over het algemeen echt alleen met die vergadering bezig kan zijn en een vrouw niet.

Ook omdat het constante, onophoudelijke oordeel een effect heeft op je zelfvertrouwen. Zo veel vrouwen hebben die constante kritische stem in hun hoofd. Uiteindelijk leer je om jezelf veel harder naar beneden te halen dan een ander ooit kan. Zo blijven vrouwen klein en dat is precies waar feminisme tegen in opstand komt.

 

Verder lezen?

The post Mijn mentale ruimte is vol! appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: