Blogopmaak

Veganistische feestdagen!

DolleMoeder • 9 december 2018

veganistische feestdagen Het is December en dan heb je feestdagen. Dat je de familie weer eens ziet en met z’n allen een belachelijke hoeveelheid eten wegwerkt. Kan heel gezellig zijn maar als veganist soms ook wat lastig. Dat braadstuk is niet helemaal jouw ding meer, zeg maar. Vandaar mijn gids voor veganistische feestdagen!

Eerst even een bekentenis; ik hou dus niet zo van die feestdagen. Nou ja, kerst en nieuwjaar vooral. Sinterklaas weer wel, ben ik gek op maar na 5 December kruip ik het liefst mijn bed in tot het voorjaar.

Hoe dan ook, sommige mensen zijn een stuk socialer dan ik en ook nog veganist. (Of je kent een vegan en wil aardig zijn, wat ik geweldig vind dus hier heb je een digitale knuffel.) Bij deze mijn tips en recepten.

Het voorwerk.

Deze is vooral voor de verse veganisten. Na een paar jaar weet de familie wel hoe het zit met dat plantaardig gedoe. Heb je ergens in November besloten dat je voortaan alleen nog maar broccoli wil eten dan kan het zijn dat je oma een beetje moet schakelen.

Nodig, als het kan, iedereen bij jou uit. Dan hou je de controle en kan je de familie laten proeven hoe lekker plantjes kunnen zijn. Het is flink werk en uitsloven maar het kan een hoop goede wil opleveren in de toekomst.

Ben je al ergens uitgenodigd (of woon je te klein/ te druk/ met kinderen die overal een bende van maken) geef dan rustig aan wat jij nodig hebt. Bied aan om wat gerechten te maken (en maak dan genoeg om uit te delen) of wat recepten op te sturen. Willen ze echt niet meewerken? Dan willen ze jou er niet bij hebben. Het is hard maar wat moet je bij mensen die jou niet accepteren zoals je bent?Kom bij mij langs als je eenzaam bent. Ik ben nu je moeder, veeg je voeten, hang je jas op en pak wat van de glühwein.

Lekkers en voorgerecht.

Of je nu iedereen bij jou uitnodigt of zelf wat lekkers meeneemt, koken moet je toch. Maar wat dan? Google maakt het makkelijk voor je en ik nog veel makkelijker. Hier zijn mijn go-to feestrecepten. Dit zijn gerechten die werken, lekker smaken en in mijn beperkte keuken met mijn middelmatige vaardigheid een leuk resultaat opleveren.

Een eerst indruk is belangrijk en daarom kan je direct bij binnenkomst wat lekkers aanbieden. Deze feeststol bijvoorbeeld, of een schaal met deze koekjes. Stiekem kan je elk koekjes recept gebruiken hoor. Niets specifiek feestigs aan. Het gaat om de vorm van het lekkers.

Komen we bij het voorgerecht. Kan van alles zijn en vaker dan je denkt al (bijna) plantaardig. Denk salade of een simpele soep. Ik maak nog wel eens deze taart. Even een beetje puzzelwerk maar het ziet er echt geweldig uit. Oh, en deze wintersoep. Ja, er zit sinaasappel in en ja, dat is nu juist geweldig. Niet over nadenken, gewoon proberen.

Hoofdgerecht en nagerecht.

Het hoofdgerecht is de ster van de veganistische feestdagen. Ik beloof je dat niemand een braadstuk mist als je deze creatie op tafel zet. Alsof een banketstaaf en dat eerdergenoemde braadstuk een hartige veganistische liefdesbaby hebben gemaakt. Smaakt nog lekker ook.

Een cottage (of sheperd’s) pie voelt al wat huiselijker. Hangt echt af voor hoe sjiek je wil gaan. Of ga voor de lasagne. Iedereen lust lasagne. Oh, en daar heb ik een tip voor. Ik heb dit soort schaaltjes.

Daar maak ik voor iedereen een kleine lasagne in. Kan je aanpassen naar voorkeur en dieet, maar je staat ook niet te klooien met het opscheppen.

Als laatst een toetje wat de veganistische feestdagen waardig is. Thee, koffie en een lekker plakje zoet. Dit appel-walnoot brood smaakt feestelijk en laat zich prima een dag eerder maken. Je kan het pimpen met een sausje, chocolade bijvoorbeeld, maar het is prima op zichzelf. (Zeker na zo’n maaltijd.)

Ja, of je gaat helemaal klassiek met een banketstaaf. Nog makkelijk te maken ook. Goed timen of op het laatste moment nog even opwarmen voor de extra feest ervaring.

Veganistische feestdagen survival tips.

Even buiten het eet verhaal om, je eerste veganistische feestdagen kunnen best lastig zijn. Je kan te maken hebben met onbegrip, vervelende vragen en soms wel heel matig eten. Nog even wat last minute survival tips.

Feestdagen zijn niet het moment voor discussies! Dat snapt je aangeschoten oom misschien niet, maar jij gelukkig wel. Heb een flauw antwoord klaar (“Ik wil later een broccoli worden.”) en verander het onderwerp. (“Hoe zou het toch met dat Brexit staan?”) Speel Carnist bingo in je hoofd.

Neem eten voor jezelf mee. Ook als de kok claimt iets voor jou te maken. Meestal komt het wel goed en blijft de pastasalade verstopt in je tas maar in het geval van een bord lauwe sla (true story) hoef je tenminste geen honger te lijden.

Hou de humor er in. Met deze , of deze. Of kom zo gekleed binnen. Praten ze echt niet meer over wat je eet. Ik snap best dat je iedereen wil vertellen over je nieuwe veganistische kennis maar geloof me, op dit soort momenten kan je maar beter lachen.

Mocht alles falen, zet dan deze in: Wijn , veel wijn.

Fijne veganistische feestdagen!

 

Verder lezen?

The post Veganistische feestdagen! appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: