Wat er dan wel anders is? Mannen die klagen dat ze nu nooit meer met vrouwen kunnen praten. Mannen die zelfs niet meer met vrouwen willen werken. Kortom, slachtoffergedrag waar het niet hoort.
Even een disclaimer; de klagende man is een luide minderheid. Hoe het echt zit qua verhoudingen weet ik niet zeker, maar ik vermoed een beetje dat het grootste deel seksuele intimidatie heel erg vind maar eigenlijk niet helemaal weet wat het precies is, stiekem een beetje bang is om de grens over te gaan maar daar heel erg hun mond over houdt want anders ben je een klootzak. Ik ben hier om vandaag te vertellen dat je geen klootzak bent, wel een klein beetje onnozel maar dat mag je afschrijven op de maatschappij waarin je bent opgegroeid.
Zullen we daar beginnen? Met wat geen seksuele intimidatie is? Dan hebben we dat maar gedaan.
en zelfs
Zie je een trend hier? Niets is seksuele intimidatie als het gewenst is. Belangrijk woord dat.
De website arbeidsrechter geeft de volgende definitie:
Seksuele intimidatie is een vorm van ongewenst gedrag op seksueel gebied. Ongewenste intimiteiten op de werkvloer komen in allerlei vormen voor. Zo kan het om verbaal geweld gaan, bijvoorbeeld seksistische opmerkingen of intieme vragen over het privéleven, maar ook om lichamelijk gedrag, zoals het ongewenst opzettelijk aanraken van iemand.
Hier is dus het woord ongewenst belangrijk. Zie je, die twee hebben met elkaar te maken. Gewenst staat tegenover ongewenst. Het eerste is goede, leuk en welkom. Het maakt niet veel uit wat je doen, als het gewenst is, is het geen seksuele intimidatie.
Ongewenst is niet goed, niet gezellig en een behoorlijk sfeer verpester. Als je ongewenste gedrag iets met seksualiteit te maken heeft is het seksuele intimidatie. Maar hoe weet je nou of iets gewenst is?
Kom ik met koekjes aanzetten dan kan ik het gewoon vragen. Als iemand dan geen koekjes blieft zegt ie nee en zijn we klaar. Ik ga niet aandringen en zeker niet dwingen.
Waarom moeten we moeilijker doen over seksueel gedrag? Vragen of je met iemand mag flirten is hot! Bespreken of iemand grove grapjes oké vindt is intelligent. Ik ben helemaal voor.
Toch besef ik me dat ik hier geen cultuuromslag aan het schrijven ben. Niet in een keer. Durf je echt de letterlijke vraag niet te stellen, flirt of grap dan opbouwend. Eerst eens een mild grapje en kijk hoe dat valt. Of beginnen met oogcontact en zien of je een blik terug krijgt. Doe lekker rustig, neem je tijd en als er overal goed op gereageerd wordt kan je binnen no time de freak uithangen.
Ben je de baas dan heb je pech. Kom je niet onder vragen, bespreken en heel veel respecteren uit. Daar ben je de baas voor. Iets met ballen.
Vaak. Maar ja, dat is een subjectieve term. Exacte cijfers zijn moeilijk. De excessen waar aangifte over gedaan wordt zijn het topje van de ijsberg. Het grote probleem is dat wij bij seksuele intimidatie denken aan een creep die hele erge dingen doet. De realiteit is meestal veel gewoner en helaas veel voorkomender.
(Overigens spreek ik nu vanuit mijn perspectief als vrouw. Andere genders hebben absoluut ook te maken met seksuele intimidatie maar daar weet ik te weinig over.)
Het zijn ook de vervelende opmerkingen op straat. Ik denk dat de meeste vrouwen die zeker wekelijks meemaken als het niet meer is. (Denk maar aan die filmpjes van vrouwen die in een stad lopen.) Nee, het is geen compliment. Je kent haar niet en haar lichaam loopt daar niet voor jouw genot. Je kan het mooi vinden en gewoon voor jezelf houden.
Het zijn de grapjes van collega’s. Nee, ze zijn niet leuk, ook niet als een ander ze wel leuk vindt, ook niet als die mee lachende ander toevallig een vrouw is. Het spijt me heel erg dat je je humor een beetje aan moet passen om geen klootzak meer te zijn.
Het zijn de toevallige aanrakingen. In de bus of trein en zeker bij het uitgaan. Een avondje stappen levert vrijwel gegarandeerd een aantal handen die toevallig op je kont eindigen. Ook de mensen die onnodig dichtbij gaan staan horen hierbij. Ga je elke dag met een drukke bus dan kan je dat als vrouw zomaar dagelijks meemaken.
Het is online. Een eindeloze emmer bagger die online over je uitgestort wordt. Ik ben veel op het internet aanwezig en ik kan het niet eens meer tellen of bijhouden. Constant? Elk uur? Zoiets. Opmerkingen, vriendschapsverzoeken, berichtjes en meer.
Wat vinden we van de media die we passief consumeren? Als ik weer eens zie hoe een belachelijk rijke entertainer een vrouw als seksueel object gebruikt, wat doet dat dan met mij? En met haar?
Het zijn nog honderd andere vormen die ik nu even niet bedenk of die ik misschien niet meemaak maar een ander wel.
Hoe vaak komt het voor? Tenzij je thuis blijft zitten met alle elektronica uit? Dagelijks. Da’s best vaak nog.
Verder lezen?
The post Seksuele intimidatie; wat is het en hoe vaak komt het voor? appeared first on DolleMoeder.
Naam
Reactie
Dankjewel voor je reactie!