Blogopmaak

Vrouwen willen aardig zijn.

DolleMoeder • 11 augustus 2018

Vrouwen hebben geleerd dat ze aardig dienen te zijn. Dat doen we door toe te geven, consensus te zoeken en geen harde taal te gebruiken. Heb ik een beetje een probleem mee.

Waarschuwing: dit is een rant. Aangezien het onderwerp neerkomt op hoe er misbruik gemaakt wordt van mensen zoals ik en mijn dochter komt het allemaal nogal dichtbij, zeg maar.

Tijdens een bevalling.

Omdat ik een geboorterecht activist ben vertel ik dit verhaal vooral vanuit het perspectief van een zwangere vrouw. Het is, in mijn mening, ook het moment waarop het patroon het meest duidelijk is. Uiteraard gebeurt het veel vaker en is wat ik nu ga vertellen toepasbaar op veel te veel andere onderwerpen.

Komt ie; op de forums waar ik actief ben zie ik zo vaak min of meer dezelfde vraag terugkomen. “Mijn behandelaar stelt een behandeling voor die ik niet wil, wat moet ik doen?” Die behandeling kan een inleiding zijn, of een CTG, bloed prikken, suikertest, mutsje op bij de baby of een van de vele andere dingen in de trukendoos van een geboortezorgverlener.

Omdat vrouwen dus aardig willen zijn gaan ze praten, vragen en onderhandelen.

Eeeehhh! Wat!? Je gaat onderhandelen over je eigen lijf? Komen ze bij een vent niet mee weg hoor. Dus waarom laten wij het wel gebeuren?

Dokter weet raad.

Echt, wij vrouwen doen dit in vrijwel elke setting maar de autoriteit van een gynaecoloog of verloskundige maakt het allemaal wat moeilijker. Het idee dat de dokter er voor gestudeerd heeft en het beter weet dan jij.

Het is jouw lijf. Niemand kent jouw lichaam zo goed als jij. Dokters studeren tien jaar? Helemaal geweldig voor ze. Hoe oud ben je? Zo lang heb jij al op jouw eigen lijf gestudeerd. Dus!

Oh, en je moet bij mij niet beginnen met die dode baby kaart. “Als u ons nu niet laat (voeg hier een interventie toe) kan uw baby wel doodgaan.”

Nogmaals, jouw lijf. Jij kan het beste aanvoelen wat je baby nodig heeft, niet een vreemde met een paar boeken en een apparaat. Artsen weten van gemiddelden en protocollen. Jij bent echt de enige die kan inschatten hoe die cijfers op jouw lijf slaan.

Ik ben niet aardig, dus ben ik een bitch.

Ja, dat dus. Ik ben een bitch. Beter bekend als een vrouw met een mening en het vermogen om eigen keuzes te maken. Als ik een piemel had dan was ik gewoon een vent, maar in combinatie met een vagina maakt mij dat een bitch. Prima, goed, kan ik mee leven.

Dat zijn namelijk min of meer je keuzes als vrouw. Je bent een aardig meisje (hoe oud je ook bent) of een vreselijke bitch. De tussenweg van vriendelijke maar doortastende dame bestaat niet echt. Dus gezien mijn opties, nou ja, je weet wel waar ik voor kies.

Hoe moet dat dan?

Ik hoor je al roepen dat je die zorgverlener toch nodig hebt. Dat je niet wil dat er straks een zuur gezicht naast je bed staat. Heb ik twee dingen op te zeggen.

Ten eerste; wat nou bed!? Een bed is zo ongeveer de slechtste plaats om te bevallen ooit. Niet doen dus.

Ten tweede; lees het nog eens goed terug. Of voel even in jezelf. Je bent bang dat als je jouw keuzes duidelijk mededeelt (waar je elk wettelijk en moreel recht op hebt) degene die jou dient bij te staan boos wordt? Voelt een beetje als een strenge ouder die met een voet staat te tikken. “Als je nu niet doet wat ik zeg krijg je er van langs!” Nope, nee, niet oké!

Het is niet jouw probleem! Echt niet. Een goede zorgverlener dient professioneel te zijn. Ook als zij/hij het niet eens is met jouw keuzes. De kassa medewerker dient je ook niet te veroordelen om je twee liter bak ijs.

Mocht je toch een onprofessionele hork tegen komen, sta dan op en loop weg. Stuur die idioot de kamer uit tijdens een bevalling. Hoe ze dat oplossen? Hun probleem. Deze arts voert zijn of haar beroep niet naar behoren uit, waarom zou je dat moeten accepteren? Liever een bitch dan onnodig opengeknipt. (Om maar iets te noemen.)

Voorbeeldzinnen.

Om het even makkelijk te maken zijn hier een paar zinnen die ik regelmatig suggereer op de eerdergenoemde forums:

“Goedemiddag. Hier is een overzicht van de behandelingen waar ik toestemming voor geef en de behandelingen waar ik expliciet geen toestemming voor geef. Mocht er iets niet genoemd zijn dan zal ik daar ter plekke zelf een doordachte keuze in maken. Alvast bedankt, ik weet dat ik op uw professionaliteit kan rekenen.” (Geboorteplan 2.0, zeg maar.)

“Ik heb de voors en tegens van de voorgestelde behandeling afgewogen en kies er voor om het niet te doen. Mocht ik me bedenken dan hoort u dat.” (Klaar! Meer is niet nodig.)

“Mijn recht op lichamelijke onschendbaarheid gaat voor uw protocollen.”

“Nee”

 

Verder lezen?

The post Vrouwen willen aardig zijn. appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: