Blogopmaak

Help! Mijn kinderen maken ruzie.

DolleMoeder • 6 juni 2020

bord gebroken ruzie broers zussen brusjes Mijn zus is geweldig. Ze is een leuk mens, een fantastische moeder en we zijn erg close. Nog best een meevaller want als kinderen hadden we zo veel ruzie dat onze ouders er wanhopig van werden.

Maar dan ook echt overal om. De afstandsbediening, wie er op de computer mocht en omdat ze me bijna aaaaaanraakt! Maaaahaaaam!

Zoals ik al zei. Helemaal goed gekomen. We voeden elkaars kinderen praktisch op en hebben een sleutels van elkaars huis. (Hoi zusje!)

Even vooruitspoelen.

Zo’n slordige dertig jaar nadat zus en ik elkaar naar het leven stonden deden mijn kinderen dat ook. Op een gegeven moment veranderden De Jongens van speelmaatjes in vijanden. Ineens konden ze elkaar niet meer luchten of zien. En dan heb ik het niet alleen over discussies, ze gingen elkaar een tijd lang met enige regelmaat te lijf.

Daar schrok ik nog best van. Is ook niet helemaal het beeld wat je hebt bij je mooie pinterest gezinnetje. Het is een paar jaar best heftig geweest. Stond ik daar voor de vijfde keer die dag in hun kamer een ruzie te blauwhelmen. Zal ik je iets bekennen? Het werd zo erg dat ik eens boos de deur dichtsmeet en riep dat ze hun goeie gang maar gaan en ik later wel zie welk kind ik over heb. (Mogelijk niet heel pedagogisch verantwoord maar het hielp wel. Ruzie was meteen over.)

Het duurde ook nog best lang, die fase. Een paar jaar. Nu zijn ze elf en twaalf en hoewel ze geen beste vrienden zijn staan ze elkaar ook niet meer naar het leven. Het is eigenlijk vanzelf opgelost. Soort van. Min of meer.

Broer en zus ruzie.

Nu hoor ik het ook best vaak om me heen. Bezorgde ouders omdat hun kinderen elkaar de tent uit vechten. Ouders die bang zijn dat ze hebben gefaald en hun kinderen straks de meest vreselijke volwassenen worden omdat ze nu de hele tijd ruzie maken.

Meestal begint de ergste strijd rond de zes of zeven jaar en is het leed zo rond de tiende verjaardag grotendeels geleden. Echt helemaal goed komt het als de kinders groot zijn en het nest verlaten . Zit je eenmaal niet meer elke dag met je brusje opgescheept dan blijkt hij/zij/hen nog best oké. Daarbij, je hebt elkaar nodig om informatie uit te wisselen over je ouders enzo.

Over het waarom zijn een hoop theorieën. Ikzelf denk dat het onnatuurlijk is om zo dicht op elkaar te zitten, zowel in leeftijd als in fysieke ruimte. In een stam is er een grotere variatie in leeftijden en zat plek om elkaar even te ontlopen. Je bent niet zo afhankelijk van degene waarmee je toevallig het meeste dna deelt. In een stam heb je een gevarieerde groep kinderen wat een gezondere dynamiek geeft. (Kinderen naar leeftijd sorteren is nogal schadelijk, maar daar gaan we nog wel eens op in.)

En wat nu?

Ongeacht de oorzaak, je zit er mooi mee. Je huis is een oorlogszone en je vraagt je ernstig af wat de buren denken van het bonken en gillen.

Oké. Ten eerste. Jij bent geen slechte ouder. Dit ligt niet aan jou. In vrijwel alle gezinnen met kinderen die dicht bij elkaar zitten in leeftijd gebeurt dit.

Ten tweede: Je kinderen zijn geen monsters. Nogmaals; heel veel voorkomende fase. Ontzettend kut maar ze komen er wel doorheen.

Leuke geruststellingen maar wat moet je nu in de praktijk doen? Waarschijnlijk doorgaan met wat je al doet. Niet meteen ingrijpen, kijk of ze er zelf uitkomen. Wel ingrijpen bij slaan of schelden, dan kan je weer mediatoren. En geduld. Heel. Veel. Geduld. (Waarbij ik het heel prima snapt als je dat een keer verliest. Deed ik ook.)

Het gaat over. Echt waar. Uiteindelijk doen jouw kinderen dit omdat ze zich veilig genoeg voelen om het te doen. Compliment aan jou. (Ik weet, kutcompliment. Maar je moet het ermee doen. In gedachten krijg je van mij een lintje, een medaille en een veteranenpas als je er doorheen bent.)

Succes!

The post Help! Mijn kinderen maken ruzie. appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: