Blogopmaak

Hoe praat je met je kind over moeilijke onderwerpen?

DolleMoeder • 20 maart 2020

corona COVID19 rommel thuisblijven kinderen “Mam, gaan we nu allemaal dood aan het corona virus?” Snotverdulleme! Daar gaat je thee, zo van schrik uitgeproest. Eeeeehhh, ja, dat kind verdient natuurlijk wel een uitleg maar hoe doe je dat in vredesnaam. Van die moeilijke onderwerpen die nu wel heel erg in het nieuws zijn. Hoe praat je daar over met je kind zonder meteen een jeugdtrauma te veroorzaken?

Eerlijk zijn.

Dat vooral. Je moet eerlijk zijn tegen je kinderen. Leeftijdsadequaat natuurlijk maar toch altijd eerlijk, ook waar het moeilijke onderwerpen betreft.

Niet beginnen aan sprookjesverhalen, zelfs niet voor de allerkleinsten. Ze voelen jouw spanning echt wel dus dat spinsel over een ´vakantie in huis´ gaat em niet worden.

Bij kleintjes hou je het simpel en hoe groter ze zijn hoe meer je verteld, als je maar eerlijk blijft.

Je eigen emoties.

Waarschijnlijk voel je zelf ook een hele hoop nu. Zorgen, irritatie (Kuthamsteraars, ik wil gewoon wc papier ja!) en zelf angst. Niet die emoties gaan verstoppen naar je kroost toe. Werkt toch niet, ze zien er dwars doorheen.

Kijk, je moet nu ook weer niet gillend door de woonkamer gaan rennen of onder tafel een apocalypsje gaan spelen. Het tonen van de emoties gaat, in bijzijn van je kinderen, liever enigszins gecontroleerd. Het goede voorbeeld geven, zeg maar.

Toch is er over praten niet zo gek. “Ik ben bang mamma.” “Snap ik wel liefje, ik word ook bang van dit hele gedoe. Dan vraag ik om een knuffel en voel ik me weer iets beter.” Dat idee, zeg maar.

Voorbeelden.

Kom je er echt niet uit? Dan bij deze wat simpele zinnen en tips om de situatie uit te leggen.

“Er is een nieuwe ziekte, die is heel vervelend. Wij blijven een tijdje thuis om te zorgen dat er niet zoveel mensen ziek worden.”

“De ziekte is voor ons niet zo gevaarlijk maar door voorzichtig te zijn beschermen we anderen.”

(Bij het zien van vreemde reacties of gedrag.) “Sommige mensen zijn heel bang. Soms voel ik me ook niet zo fijn. Dan praat ik er over of vraag ik een knuffel en voel ik me snel weer beter.”

En als tip; wijs kinderen op de helpers. De mensen die voor elkaar zorgen, een extra praatje maken of iets liefs doen. Niet om wat er gebeurt te bagatelliseren maar om het gevoel van samen-staan-we-sterk te laten zien. Want dat is zo. Dat is het mooie aan dit soort nare tijden. Voor elke idioot met een kelder vol zeep zijn er tien mensen die klaar staan voor elkaar.

Andere moeilijke onderwerpen.

We zitten nu even met dat stomme covid-19 virus maar moeilijke onderwerpen horen een beetje bij een opvoeding. Ik weet nog dat ik mijn moeder vroeg naar de Berlijnse muur. (Die toen nog stond, weet je meteen dat ik oud ben.) Ik snapte er niets van. Mijn eigen kinderen stelde hiervoor ook regelmatig van die vragen. (Vooral zo vlak voor het naar bed gaan als je er niet op bedacht bent en met je moeie hoofd geen normaal antwoord kan verzinnen.)

Eigenlijk kan je alle moeilijke onderwerpen op dezelfde manier benaderen. Eerlijk, kalm en met de nadruk op het samenkomen van hulp.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: