“Mam, gaan we nu allemaal dood aan het corona virus?” Snotverdulleme! Daar gaat je thee, zo van schrik uitgeproest. Eeeeehhh, ja, dat kind verdient natuurlijk wel een uitleg maar hoe doe je dat in vredesnaam. Van die moeilijke onderwerpen die nu wel heel erg in het nieuws zijn. Hoe praat je daar over met je kind zonder meteen een jeugdtrauma te veroorzaken?
Dat vooral. Je moet eerlijk zijn tegen je kinderen. Leeftijdsadequaat natuurlijk maar toch altijd eerlijk, ook waar het moeilijke onderwerpen betreft.
Niet beginnen aan sprookjesverhalen, zelfs niet voor de allerkleinsten. Ze voelen jouw spanning echt wel dus dat spinsel over een ´vakantie in huis´ gaat em niet worden.
Bij kleintjes hou je het simpel en hoe groter ze zijn hoe meer je verteld, als je maar eerlijk blijft.
Waarschijnlijk voel je zelf ook een hele hoop nu. Zorgen, irritatie (Kuthamsteraars, ik wil gewoon wc papier ja!) en zelf angst. Niet die emoties gaan verstoppen naar je kroost toe. Werkt toch niet, ze zien er dwars doorheen.
Kijk, je moet nu ook weer niet gillend door de woonkamer gaan rennen of onder tafel een apocalypsje gaan spelen. Het tonen van de emoties gaat, in bijzijn van je kinderen, liever enigszins gecontroleerd. Het goede voorbeeld geven, zeg maar.
Toch is er over praten niet zo gek. “Ik ben bang mamma.” “Snap ik wel liefje, ik word ook bang van dit hele gedoe. Dan vraag ik om een knuffel en voel ik me weer iets beter.” Dat idee, zeg maar.
Kom je er echt niet uit? Dan bij deze wat simpele zinnen en tips om de situatie uit te leggen.
“Er is een nieuwe ziekte, die is heel vervelend. Wij blijven een tijdje thuis om te zorgen dat er niet zoveel mensen ziek worden.”
“De ziekte is voor ons niet zo gevaarlijk maar door voorzichtig te zijn beschermen we anderen.”
(Bij het zien van vreemde reacties of gedrag.) “Sommige mensen zijn heel bang. Soms voel ik me ook niet zo fijn. Dan praat ik er over of vraag ik een knuffel en voel ik me snel weer beter.”
En als tip; wijs kinderen op de helpers. De mensen die voor elkaar zorgen, een extra praatje maken of iets liefs doen. Niet om wat er gebeurt te bagatelliseren maar om het gevoel van samen-staan-we-sterk te laten zien. Want dat is zo. Dat is het mooie aan dit soort nare tijden. Voor elke idioot met een kelder vol zeep zijn er tien mensen die klaar staan voor elkaar.
We zitten nu even met dat stomme covid-19 virus maar moeilijke onderwerpen horen een beetje bij een opvoeding. Ik weet nog dat ik mijn moeder vroeg naar de Berlijnse muur. (Die toen nog stond, weet je meteen dat ik oud ben.) Ik snapte er niets van. Mijn eigen kinderen stelde hiervoor ook regelmatig van die vragen. (Vooral zo vlak voor het naar bed gaan als je er niet op bedacht bent en met je moeie hoofd geen normaal antwoord kan verzinnen.)
Eigenlijk kan je alle moeilijke onderwerpen op dezelfde manier benaderen. Eerlijk, kalm en met de nadruk op het samenkomen van hulp.
The post Hoe praat je met je kind over moeilijke onderwerpen? appeared first on DolleMoeder.
Naam
Reactie
Dankjewel voor je reactie!