Zomaar ineens zijn we een natie van thuisonderwijzers geworden en zitten nu veel gezinnen met huiswerk stress. Het corona virus hakt er lekker in, zeg maar. (Ga ik meteen mijn eigen statement onderuit halen. Wat we nu doen is geen thuisonderwijs. Dat is een interactief proces met een hoop uitjes en sociale contacten. Wat wij nu doen is isolatie onderwijs. Heel ander spelletje.)
Hoe dan ook, huiswerk stress. Het is een flink ding in veel gezinnen. Ga ik je proberen bij te helpen maar ik doe alvast geen beloftes, het blijft een irritant verhaal wat weer eens voornamelijk op de schouders van vrouwen gedumpt wordt en hoe ben ik nu alweer in een feministische rant terecht gekomen.
Bam! Zo, stukje klaar. Heb ik jou toch even mooi uit de stress gehaald!
Ja, echt. Het is niet verplicht. Ondanks dat sommige scholen bij hoog en bij laag beweren dat het dat wel is, het huiswerk is optioneel. Lekker puh!
Kinderen zijn tijdelijk ontheven van de leerplicht. De scholen zijn dicht en er wordt feest gevierd op straat. Oh nee! Wacht, dat laatste niet natuurlijk. Er wordt, in gezinskring, feest gevierd in de woonkamer. Of eigenlijk vieren de kinderen feest en zitten de ouders er wat moedeloos bij nadat het zoveelste kwartetspel door de kamer is gevlogen.
Terug naar het onderwerp. Huiswerk is niet verplicht. Dat is hoe het nu in heel Nederland werkt. Een individuele school kan op z’n kop staan maar ze mogen de huiswerk last niet afdwingen. Ik bedoel, wat willen ze er aan doen dan? De ouders op de gang zetten?
Mocht het bij jou niet lukken, of, wat veel vaker voorkomt, mocht de volledige, door de ietwat overenthousiaste juf Ank klaargezette werklast niet elke dag helemaal afkomen dan is dat aan jullie. Het volstaat om dat kort, beleefd en krachtig door te geven aan de eerdergenoemde onderwijzer.
Even buiten dat het niet verplicht is, is het mogelijk wel handig om toch iets te doen. Is jouw kind eenmaal gewend om te leren via opdrachten (ja, het kan ook anders) dan kan het prettig zijn om het gat daarin niet al te groot te maken. Dus ga je toch iets aan dat huiswerk doen. De vraag is hoe je dat een beetje leuk houdt.
Dit zijn mijn tips. Niet alles gaat voor elk gezin werken. Kijk maar wat bij jullie past. (Ha! Alsof ik anders bij je thuis ga komen controleren of jij mijn tips wel toepast. )
Groep 1 en 2. Chill. Relax. Niet teveel doen. Ze zijn op deze leeftijd ook op school nog niet heel, eeehhh, schools bezig. Lees voor, maak tekeningen, tel koekjes. Dat soort dingen. Je kan een blik werpen op het meegegeven materiaal en die dingen doen waar jouw kroost blij van wordt. De rest raak je zomaar ineens kwijt. Sorrie juf!
Vanaf groep 3 is het huiswerk wat concreter. Als eerste moeten ze er zelf zoveel mogelijk achter staan. Praat eens met je kind. Welke voordelen zien ze er zelf in? Als ze er totaal niet achter staan wordt het een zware opgave.
Ga je eenmaal aan de slag en is je huis groot genoeg dan is een vaste plek handig. Aan jouw buro (Als je dat hebt, ik niet in ieder geval, ik zit nu in mijn slaapkamer op mijn bed met een laptop op schoot en hoe zielig is dat.) is heel gaaf. Dan voelen ze zich zo groot! Als jij ook thuis werkt is het een ideale kans om samen aan de slag te gaan. Ja, zo krijg je minder gedaan maar het huiswerk vliegt er zo doorheen!
Probeer hoe dan ook een ‘school’ plek te creëren. Het helpt, geloof me.
Geef ze controle! Deze is zo geweldig. We willen allemaal een stukje controle over ons leven en kinderen hebben er al zo weinig van. Overleg wat de beste tijden zijn, vraag ze welke opdracht ze nu willen doen. Voor oudere kinderen kan je veel loslaten. Met mijn zoon heb ik de afspraak dat hij twee keer per dag een uur gaat zitten. Hoe hij dat uur invult is aan hem (hij kan kiezen uit verschillende online opdrachten) zolang hij maar echt werkt.
Kinderen die zich groot voelen doen meer. Aan de andere kant gaan kinderen die betutteld worden vaak tegenwerken. Doe er je voordeel mee en geef ze verantwoordelijkheid.
Ik heb redelijk wat contact met ouders vanuit het speciaal onderwijs. Die hebben een extra zware taak nu. Juist die kinderen voelen het nu hun routine is onderbroken en juist voor hen is huiswerk doen kneiterzwaar nu.
Lieve ouders (en dit geld eigenlijk voor alle ouders). Wij zijn opvoeders en geen onderwijzers. Lukt het dan lukt het maar gaat het niet dan is het maken van huiswerk geen beschadigde band met je kind waard. Een leer achterstand halen ze wel weer in, vertrouwen in hun moeder is een stuk lastiger te herstellen.
Ik wil even een voorspelling doen. Over hoe kinderen straks weer terug op school komen. Ik denk dat de kinderen uit de relaxte gezinnen een enorme sprong hebben gemaakt. Zowel in leerstof als sociaal-emotioneel.
Vroeger, toen ik nog zwemonderwijzer was, kon ik altijd zien hoe de zomervakantie was aan hoe het kind zwom er na. De kinderen die heel veel en heel streng geoefend hadden waren amper vooruit gegaan. De kinderen die zes weken geen water hadden gezien mogelijk wat achteruit. Dat kind wat ineens zo weg zwemt? Die had een zwembad naast het vakantie huisje. Niet om te oefenen maar om te spelen.
Kinderen leren het meeste door te spelen. (En nee, een speels verpakte opdracht is geen spel. Spel is vrij.) Het zou kunnen dat onze kinderen deze lente en zomer de langste vakantie ooit meemaken. Laat ze in vredesnaam spelen. Dan zwemmen ze straks op school zo weg!
The post Huiswerk stress tijdens het corona virus. appeared first on DolleMoeder.
Naam
Reactie
Dankjewel voor je reactie!