Blogopmaak

Natuur, Nabijheid en Veiligheid

DolleMoeder • 18 november 2016

nnv In mijn vorige stuk heb ik verteld over de oorsprong van Rust, Reinheid en Regelmaat. Oh ja, en ik heb mijn afkeer ervan flink duidelijk gemaakt.

Nu wil ik een alternatief bieden voor ouders van een prikkelgevoelig kind. In tegenstelling tot RRR is deze aanpak vanuit de natuurlijke behoeftes van het kind ontworpen. Zo kost het minder energie en wordt de band tussen ouder en kind sterker.

Goed, zit je dus op de bank met je prikkelgevoelige kind. Waarschijnlijk is dat een flink jonge baby en is een van jullie dus ook net bevallen. Ook heel waarschijnlijk is dat eerdergenoemd prikkelgevoelig kind al een tijdje flink huilt. Oftewel, naar alle waarschijnlijkheid ben je nogal moe. (En nu zeg ik het even heel voorzichtig)

Net als met slaapproblemen   is stap 1 dus slaap. Regel slaap. Neem beide vrij en slaap om de beurt, vraag familie om een middag oppas en ga naar bed, huur iemand in. Dit is echt belangrijk. Doe dit meer dan een dag, beter nog, doe dit structureel.

Nadat je uitgeslapen bent kan je aan de slag. Ik ga hier wel uit van een kind wat verder gezond is en geen pijn heeft. Allergieen, geboorte trauma’s, Kiss-syndroom   en andere fysieke oorzaken kan je beter eerst uitsluiten. Het is nogal zielig om eindeloos met een kind te gaan prutsen wat uiteindelijk vooral pijn blijkt te hebben.

Natuur

Daarmee bedoel ik zowel dat groene spul om je heen als onze eigen biologische afkomst.  Onderzoek heeft aangetoond dat in de natuur zijn stress reduceert. We voelen ons beter, rustiger, kalmer. Wacht niet op mooi weer en ga naar buiten, elke dag, zoveel mogelijk. Een echt bos is geweldig, maar al het groen voldoet.

Denk ook eens na over wat een baby vanuit onze biologie nodig heeft en verwacht. In de buik weet een kleintje nog niets van onze moderne tijden. Alle instincten en de verwachtingen die daarmee komen zijn gevormd in onze oertijd. Borstvoeding is een groot deel daarvan. Mocht dat niet gelukt zijn, overweeg dan eens te  relacteren of donormelk te geven.

Verder hadden we in de oertijd geen: kunstlicht, chemische luchtjes, kunstmatige kleding, bewerkt voedsel, moderne geluiden, tv enz enz. Niemand verwacht dat je in een grot gaat wonen, maar kijk eens wat er wel kan. In de avond het licht dempen, je deo en parfum weglaten, puur eten en de tv uit laten is wellicht best haalbaar. Het is allemaal maar tijdelijk hè. (Tenzij het bevalt. Joh, voor je het weet sta je in een thuisgesponnen jurk je eigen groenten in te maken.)

Nabijheid

Van alle verwachtingen die een baby heeft is de nabijheid van een ouder wel de belangrijkste. De eerste maanden heeft je kleintje eigenlijk constant contact nodig met een ouder of verzorger. Dit kan je bieden door samen te slapen, liefst in hetzelfde bed (kijk hier hoe dat veilig kan) en door te dragen in een doek of ergonomische drager. Wees niet bang om je kindje het grootste deel van de dag te dragen. Dat is helemaal prima en de absoluut beste manier om prikkels te reduceren. Weet je, eigenlijk verdient dit meer aandacht dan het midden van een alinea. Een moment…

Je kind het grootste deel van de dag dragen is helemaal prima en de absoluut beste manier om prikkels te reduceren.

Daar. Da’s beter. Groot bijkomend voordeel is dat je zo makkelijk enthousiast bezoek kan weren (je kindje kan niet zomaar opgepakt) en je en heel goed excuus hebt om heul veel doeken en dragers te kopen. (Zoals deze ….en deze …oh, en deze en deze )

Veiligheid

De grootste veiligheid voor een baby zijn fysiek en emotioneel aanwezige ouders. Dat laatste hoef je niet enorm moeilijk mee te doen, maar als er bij jou of je partner nog dingen spelen is dit misschien het moment om daar mee aan de slag te gaan. Ruzie, onrust en spanning is niet chill nu.

Maar veiligheid is ook voorspelbaarheid.

Ha! Komt ie toch, die ene R van Regelmaat. Hahahahaha! Ik wist het wel!

Eeehh, nee. En wie ben je eigenlijk? Wat doe je hier? Wegwezen!

Voorspelbaarheid betekend niet je kind in een kunstmatige routine dwingen, maar rituelen, dat je de dingen vaak hetzelfde doet. Zo wordt de wereld herkenbaar voor een kind. Kies bijvoorbeeld een liedje en zing dat vaak en op dezelfde momenten. Een troost- en slaapliedje kan heel fijn werken. Ik zeg zelf tijdens het verschonen altijd hetzelfde versje op. Dat helpt. Weggaan kan ook met een ritueeltje, thuiskomen ook.

Probeer ook bepaalde situaties te mijden. Drukke bijeenkomsten en veel vreemde mensen. Een overprikkeld kind kan een prachtig excuus zijn om onder alles uit te komen. (“Sorrie tante, ik zou graag op de bingo middag komen, maar helaas, de baby trekt dat niet”) En ja, soms moet je ook dingen opgeven die je graag zou willen. Niet altijd leuk, maar daarna thuis zitten met een krijsend kind is dat ook niet.

 

Mocht dit als veel klinken, het valt echt mee. Het komt neer op: slinger je kind in een draagdoek, ga wandelen en slaap samen. Hou het simpel, want dat is nu juist wat je kleintje nodig heeft.

Het wordt beter, dat beloof ik. Vaak duurt het maar een paar maanden, en als het toch langer is, je went er aan, je wordt er goed in. Heel veel succes!

The post Natuur, Nabijheid en Veiligheid appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: