Blogopmaak

Recept: plantenburger

DolleMoeder • 8 april 2016

Ik hou erg van flexibele recepten. Of beter gezegd; ik ben gewoon niet zo goed in het volgen van precieze aanwijzingen. Nooit geweest ook. Te koppig of gewoon te slordig, zal ook wel niet meer veranderen.

Gelukkig zijn er ook recepten die meer bewegingsruimte hebben, die je een beetje op gevoel maakt. Zo heb ik ook leren koken; op gevoel. Als je aan mijn moeder een recept vraagt krijg je een hoop handjes en beetjes te horen.

Deze plantaardige burger is precies waar ik van hou. Een gerecht dat je op gevoel maakt, en waar ook nog eens al je overgebleven restjes groenten in kunnen. Dat stukje slappe bloemkool? Prima! Die ene aardappel? Gooi er maar in! En dat blikje rare bonen achterin de kast is ook welkom. Het eindresultaat is er alleen maar beter door. Oh, en dat eindresultaat is ook nog eens aan te passen in vorm. Het hoeft geen burger te zijn. Balletjes mogen ook, of nuggets, of iets heel anders als je zo creatief bent.

Wat heb je nodig:
  • Een (zoete) aardappel, wortel of andere stevige knol.
  • Groenten. Wat je over hebt. Broccoli, aubergine, mais. Vanalles kan. Kwestie van proberen wat je lekker vind.
  • Ui en knoflook.
  • Kruiden: vleeskruiden zijn een makkelijke winnaar. Garam Masala doet het ook goed.
  • Bonen. Uit blik of glas of zelf voorgekookt. Mag van alles zijn. Rode Kidney bonen leveren ijzer. Witte bonen zijn goed om geen-kip nuggets mee te maken (neem dan ook lichtgekleurde groenten)
  • Havermout.
  • Chia zaad.
  • Olie.

Snij alle groenten en knollen van te voren in kleine stukjes. Warm de olie op in een koekepan en fruit de ui en knoflook. Dan de knolgroente erbij en na een paar minuten de rest van de groenten (of je flikkert alles gewoon in de pan. Doe ik ook vaak zat). Bonen erop, kruiden erbij, even roeren en afdekken met een deksel (had ik al gezegd dat je een koekenpan met deksel moet hebben? Nee? Niets erg, heb ik ook niet. Pak gewoon het deksel van die grote braadpan die je nooit gebruikt.) Zo mag je het een tijdje laten pruttelen. Tot de knol zacht is. Geen idee hoe lang dat gaat zijn, dat hangt af van jouw knol, en jouw snijwerk.

Doe ongeveer twee koppen havermout in de blender of haal de staafmixer er doorheen (stuif!). Dat geeft een soort havermout meel. Het is moeilijk van te voren te zeggen hoeveel je nodig hebt en meer maken gaat lastig straks want dan is je blender vies (met groenteprut, kom ik zo bij). Ik maak dus altijd ruim en zet wat over is weg voor de volgende keer.

Nadat je een rustig boekje hebt gelezen op de bank (whahahahaha!!! ok, ok. even een grapje. Nadat je de was hebt opgehangen en de baby drie keer van een wisse dood door lego hebt gered) is je groente wel zacht. Schep het in de blender en maak het fijn. Nu mag het chia zaad er doorheen. (hoeveel? eeehhhh, een handje, ok? Twee eetlepels. Zoiets. Het is gezond spul dus lekker gul zijn.) Dan ga je het havermoutmeel er door doen. Eerst de helft en dan langzaam steeds meer. Tot je een dikke, klei achtige, substantie hebt. Je moet het kunnen kneden en vormen, maar het moet niet te droog zijn. Laat het even afkoelen, je zal merken dat het dan nog iets dikker wordt.

Nou, en dan ga je het dus kneden en vormen. Tot burgers, of balletjes, of gekke nugget vormpjes in een wanhopige er-moeten-toch-wat-groenten-in-dat-kind poging. De gemaakte kunstwerkjes doe je in de koekepan (even snel tussendoor afwassen). Kan zo in het vet, of met een krokant laagje er over heen (paneermeel of wat meer havermout).

Hoppa! Jij blij dat je van je groenterestjes af bent, de kinderen blij omdat ze burgers eten (probeer niet stiekem te gniffelen maar kijk gelaten alsof je hebt geaccepteerd dat ze nu eenmaal nooit iets gezonds eten) en de andere volwassenen aan tafel tevreden aan het smullen want dit zijn echt heeeeele lekkere burgers.

En dan de afwas maar…

 

 

 

 

The post Recept: plantenburger appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: