Ik hou erg van flexibele recepten. Of beter gezegd; ik ben gewoon niet zo goed in het volgen van precieze aanwijzingen. Nooit geweest ook. Te koppig of gewoon te slordig, zal ook wel niet meer veranderen.
Gelukkig zijn er ook recepten die meer bewegingsruimte hebben, die je een beetje op gevoel maakt. Zo heb ik ook leren koken; op gevoel. Als je aan mijn moeder een recept vraagt krijg je een hoop handjes en beetjes te horen.
Deze plantaardige burger is precies waar ik van hou. Een gerecht dat je op gevoel maakt, en waar ook nog eens al je overgebleven restjes groenten in kunnen. Dat stukje slappe bloemkool? Prima! Die ene aardappel? Gooi er maar in! En dat blikje rare bonen achterin de kast is ook welkom. Het eindresultaat is er alleen maar beter door. Oh, en dat eindresultaat is ook nog eens aan te passen in vorm. Het hoeft geen burger te zijn. Balletjes mogen ook, of nuggets, of iets heel anders als je zo creatief bent.
Snij alle groenten en knollen van te voren in kleine stukjes. Warm de olie op in een koekepan en fruit de ui en knoflook. Dan de knolgroente erbij en na een paar minuten de rest van de groenten (of je flikkert alles gewoon in de pan. Doe ik ook vaak zat). Bonen erop, kruiden erbij, even roeren en afdekken met een deksel (had ik al gezegd dat je een koekenpan met deksel moet hebben? Nee? Niets erg, heb ik ook niet. Pak gewoon het deksel van die grote braadpan die je nooit gebruikt.) Zo mag je het een tijdje laten pruttelen. Tot de knol zacht is. Geen idee hoe lang dat gaat zijn, dat hangt af van jouw knol, en jouw snijwerk.
Doe ongeveer twee koppen havermout in de blender of haal de staafmixer er doorheen (stuif!). Dat geeft een soort havermout meel. Het is moeilijk van te voren te zeggen hoeveel je nodig hebt en meer maken gaat lastig straks want dan is je blender vies (met groenteprut, kom ik zo bij). Ik maak dus altijd ruim en zet wat over is weg voor de volgende keer.
Nadat je een rustig boekje hebt gelezen op de bank (whahahahaha!!! ok, ok. even een grapje. Nadat je de was hebt opgehangen en de baby drie keer van een wisse dood door lego hebt gered) is je groente wel zacht. Schep het in de blender en maak het fijn. Nu mag het chia zaad er doorheen. (hoeveel? eeehhhh, een handje, ok? Twee eetlepels. Zoiets. Het is gezond spul dus lekker gul zijn.) Dan ga je het havermoutmeel er door doen. Eerst de helft en dan langzaam steeds meer. Tot je een dikke, klei achtige, substantie hebt. Je moet het kunnen kneden en vormen, maar het moet niet te droog zijn. Laat het even afkoelen, je zal merken dat het dan nog iets dikker wordt.
Nou, en dan ga je het dus kneden en vormen. Tot burgers, of balletjes, of gekke nugget vormpjes in een wanhopige er-moeten-toch-wat-groenten-in-dat-kind poging. De gemaakte kunstwerkjes doe je in de koekepan (even snel tussendoor afwassen). Kan zo in het vet, of met een krokant laagje er over heen (paneermeel of wat meer havermout).
Hoppa! Jij blij dat je van je groenterestjes af bent, de kinderen blij omdat ze burgers eten (probeer niet stiekem te gniffelen maar kijk gelaten alsof je hebt geaccepteerd dat ze nu eenmaal nooit iets gezonds eten) en de andere volwassenen aan tafel tevreden aan het smullen want dit zijn echt heeeeele lekkere burgers.
En dan de afwas maar…
The post Recept: plantenburger appeared first on DolleMoeder.
Naam
Reactie
Dankjewel voor je reactie!