Blogopmaak

Social media: Verbindend of verbrekend?

DolleMoeder • 10 juni 2018

Er wordt vaak geroepen dat het internet en met name social media het einde betekende van echt contact. Dat vrienden geen echte vrienden meer zijn, dat we niet meer echt met elkaar praten en dat mensen er door vereenzamen. Nou, daar ben ik het dus niet mee eens.

Ten eerste, het klopt absoluut dat we te weinig diepe contacten hebben in ons leven. We lopen geïsoleerd van elkaar rond, eenzaam in een menigte of we zitten thuis zonder menselijk contact. Ik wil op geen enkele manier onderschatten hoe erg het probleem is. Kinderen die niet meer samen spelen, bejaarden die alleen nog de thuishulp zien en ouders die eenzaam hun kroost opvoeden. In onze westerse maatschappij zijn we totaal de verkeerde kant op gegaan.

Dat is niet de schuld van social media. Deze problemen bestonden al veel langer dan dat. Misschien zijn we door de enorme veranderingen vergeten hoe jong het internet eigenlijk is. Nog maar tien jaar geleden was de wereld anders. Smartphones waren voor de trendsetters en het was voldoende om je MySpace of Hyves een keer per week te checken.

Eenzaam zijn we al veel langer. Denk maar aan de huisvrouwen die in de jaren 50 massaal aan de pillen gingen. Eigenlijk is het begonnen met de verstedelijking. Daarvoor leefden we in kleine gemeenschappen waar iedereen elkaar kent en helpt. Natuurlijk zitten daar ook nadelen aan, ik wil de tijd voor de industriële revolutie niet romantiseren. Toch waren we toen minder eenzaam en minder afgesloten.

Mijn eigen ervaring

Eigenlijk bestaat het probleem van een eenzame samenleving nu zo ongeveer een eeuw. Reden voor een buurtfeest? Hoe dan ook bestaat social media een stuk minder lang. Ik vier nu mijn tiende jaar als moeder. Juist door die toevallige scheiding van mijn eerste en tweede leg heb ik twee werelden meegemaakt. Tien jaar geleden was het zo anders.

Ik was in mijn kring redelijk vroeg met jongen werpen, dus kende ik niet veel andere ouders. Er waren geen voorbeelden anders dan mijn moeders , heel weinig interactie met mijn peers en buiten mijn familie geen steun. Ik heb het niet als vreselijk of zielig ervaren. Ik had die familie immers wel. Maar divers, spannend of stimulerend was het ook niet. Op de dagen dat ik thuis was met de kinderen was ik ook echt dat…thuis.

De peuter is nu drie en de ervaring is dit keer zo anders. Mijn favoriete social media is Facebook. Ik zit in groepen waar moeders elkaar steunen, informeren en soms de tent uit vechten. We organiseren bijeenkomsten, delen leuke foto’s en ervaringsverhalen. Eigenlijk precies wat een dorp vroeger deed, alleen moet je er nu wat verder voor rijden.

Het is niet perfect, verre van, maar het is iets van een stam. Een verbondenheid die er in mijn eerste ronde niet was en waar ik nu veel steun aan beleef.

Andere vlakken.

Ik gebruik het voorbeeld van ouders omdat dat de lens is waar ik nu door kijk. Maar het zelfde principe geld voor andere groepen. Ik ben meer betrokken bij mijn verre familie dan ooit. Mijn lieve zus woont aan de ander kant van de wereld en toch zie ik haar elke dag. Oude vrienden en oud-collega’s komen voorbij en het is leuk om nog een deel van hun leven te zijn.

Ik kan me goed voorstellen dat social media voor andere mensen een plek is om met vakgenoten in contact te komen, om anderen met dezelfde hobby’s te vinden of wat je ook maar kan verzinnen. Online zoeken we een verbinding die we kwijt zijn in het echte leven.

Social media als pleister op een maatschappelijke wonde.

Het is niet ideaal, dat weet ik. Het is bij lange na niet hetzelfde als de stam die we zo nodig hebben. Maar het is iets. Het is toegankelijk en met juist gebruik kan het een pleister zijn op onze gezamenlijk wond.

Wat social media absoluut niet is, is de oorzaak van onze eenzaamheid. Het is, totdat we eindelijk weer in kleine gemeenschappen gaan wonen, een imperfecte oplossing in een imperfecte wereld.

 

Verder lezen?

 

 

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: