Blogopmaak

Mijn visie op gezondheid

DolleMoeder • 23 juni 2016

Denk eens aan een stad. Een mooie, met een muur. Die van mij ligt ergens in Zwitserland pittoresk te zijn aan de voet van een berg. Jouw stad is je lijf. De muur is je huid. In de muur zitten poorten, en daar komt vanalles naar binnen en naar buiten. Binnen in de stad wordt hard gewerkt. Om de stad, in de grote, enge wereld, zijn onbetrouwbare sujetten die constant op de loer liggen om binnen te dringen. Dan kunnen er ook nog natuurrampen gebeuren dus het is best een spannende bedoeling.

Gelukkig is jouw stad sterk. De muur is dik, er staan wachters bij de poorten en de huizen zijn stevig gebouwd. Tuurlijk, overal gebeurt wel eens iets, maar in jouw stad komen ze er snel weer bovenop.

Gezond zijn is die mooie, schone en goed werkende stad. Ongezond zijn is een vieze, drabbige stad met criminelen op straat. Wat interessant is, is hoe die twee steden verschillen.

Mijn mening: Invoer en moraal.

Invoer

Wat jij zelf door je poort stuurt (in je mond propt) maakt veel, heel veel verschil in hoe je stad werkt. Grondstoffen mensen! Iedereen weet dat je met goede grondstoffen goede producten maakt. Of beter andersom, met slechte grondstoffen maak je nooit kwaliteit. Als je suiker, rottend vlees (en al het vlees rot), pusgevulde melkproducten  (ok, ok, ongeveer een druppel pus per glas…maar toch..bah!) en chemicaliën stuurt om je stad te voeden wordt er niet efficient gewerkt. De wachters bij de poort slapen en als er iets stuk gaat duurt het lang voor het weer opgebouwd is.

Maar! Als je goede, gezonde producten inslaat, dan is er energie. Dan kan er gewerkt worden. Groenten, fruit, noten, zaden, volkoren granen. Echt spul, en veel ervan. Dan komen er geen indringers binnen, dan wordt er hard gewerkt aan reparaties en gaat er zowieso minder stuk. Het is immers van goed materiaal gebouwd.

Moraal

Deze is wat meer tricky. Voedsel snappen de meeste mensen nog wel. Er is vooral verschil over wat nu precies gezond eten is en een flink stuk suiker verslavings problematiek. Maar moraal?

Ok, denk aan die stad. Alles is mooi en de invoer is top. Maar…er komt een vijandig leger dus moet er verdedigd worden. Al die goed gevoede soldaten worden aangestuurd door…..een lapzwans…een slappe generaal die er eigenlijk niet zo in geloofd. Of erger nog. Er is helemaal geen aanval, maar de bevelhebber is zo’n ontzettend zenuwachtig type wat overal gevaar ziet. Constant oefeningen aan het doen. Dan zijn de troepen doodop als ze voor een echte vijand staan.

Het placebo effect is allang aangetoond en meestal wordt er in de medische wereld nogal minachtend over gedaan. Ben ik het niet mee eens. Onze geest, ons moraal, is het sterkste wapen wat we hebben in de strijd om gezondheid. Negatieve gedachten zijn onze grootste vijand. Het is niet zo dat iemand die ziek wordt dat zelf heeft veroorzaakt. Dat geloof ik niet. Ik geloof dat elke stad dezelfde bedreigen kan meemaken. Indringers (bacteriën en virussen) en natuurrampen (een val, een ongeluk). Wat daarna gebeurt, dat is je eigen creatie.

Maar dat is geen populaire mening. Eigen verantwoordelijkheid. Dat willen we niet meer. Het is makkelijker om daar een ander voor aan te stellen. De dokter bijvoorbeeld. In mijn stedelijke vergelijking vindt ik de dokter een soort hele grote brandslang die op het vuil wordt gezet. Ja, de ellende spoelt weg, maar de goede dingen ook en de oorzaak is totaal niet aangepakt. Een arts leert heel veel over waar die bandslang dan moet, of welke zeep er door het water moet. Maar vrijwel niets over waarom iets niet werkt, waarom een wijk steeds vuil wordt, waarom die indringers binnen komen. Dat moet ook helemaal niet. Dit is geen oproep voor andere artsen. Die bestaan allang. Homeopaten, natuurartsen, antroposofische artsen. Die kunnen je een eind op de goede weg helpen, maar uiteindelijk moet je het zelf doen.

Dit is een oproep voor zelfstandigheid, voor eigen verantwoording. Jouw stad, jouw leven, jij bepaalt. Ga lezen, ga zoeken, vraag je dingen af, wees toch kritisch! En vooral, ga groene parken planten. Dat heb je nodig.

The post Mijn visie op gezondheid appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: