Blogopmaak

IJzer en veganisme; hoe zit dat nou?

DolleMoeder • 11 mei 2018

Het is 2018 hè. Niet eens net 2018, nee, we zijn er al een tijdje mee bezig. En dus in 2018…vijfhonderd drie en zeventig jaar na de uitvinding van de Europese boekdrukkunst en bijna vijftig jaar na de uitvinding van het internet, hoor ik nog steeds dat je uit een plantaardig dieet niet genoeg ijzer kan krijgen. Daar wordt ik nou zo moe van. (Maar dat zal dan wel aan mijn ijzer tekort liggen of zo.)

Dan ook niet eens alleen de onopgeleide burger….nope…artsen. Mensen met een opleiding van negen tot twaalf jaar. Mensen op wiens advies je hoopt te kunnen vertrouwen. Best wel jammer en zo.

In de vage hoop dat mijn geschrijf ooit de juiste mensen bereikt ga ik proberen uit te leggen hoe het nu zit met die enge veganisten en hun wel heel goed verborgen ijzer tekort.

Hoeveel ijzer heb je nodig?

De basics; hoeveel van dat spul heb je nu per dag nodig? Je hebt, als het goed is, zo’n drie tot vijf gram ijzer in je lijf. Een spijker of acht, zeg maar. (Nee, echt. Kan je je dat voorstellen? Dat er genoeg ijzer in je lijf zit om een muur vol lijstjes te spijkeren?) Elke dag dien je dat aan te vullen met ongeveer 9 tot 15 milligram.

Even heel praktisch: als je ontbijt met bruine boterhammen met stroop, luncht met bruine boterhammen met hummus en s’avonds noedels met tofu en sesamzaadjes eet dan ben je er al. Werk af en toe een abrikoos, spinazie salade of bonen burrito weg en je zit er zelfs ruim overheen.

Eigenlijk is vrijwel elke instantie het er over eens dat je, als je gevarieerd eet en er geen onderliggende oorzaken zijn, je makkelijk genoeg ijzer binnen krijgt via je eten. Supplementen zijn niet standaard nodig.

Waar zit dat ijzer zoal in?

Om de een of andere reden denken veel mensen dat je ijzer alleen uit de spieren en organen van andere dieren kan halen. Nooit Popeye gekeken zeker. Er zijn behoorlijk wat plantaardige bronnen van ijzer. Hoe denk je anders dat die koe er aan komt?

Mijn twee favorieten zijn havermout en rode kidney bonen. Ik vind ze beide lekker en makkelijk te verwerken in een maaltijd. Kijk ook eens hier voor wat andere ideeën.

Het komt er echt op neer dat je, tenzij je heel eenzijdig eet, je niet speciaal op je ijzer inname hoeft te letten.

Opname vs inname.

Wat je eet qua ijzer is niet hetzelfde als wat je lijf opneemt. Dat geld voor iedereen en daar is rekening mee gehouden in de aanbevolen hoeveelheid.

Punt is dat sommige mensen echt minder opnemen dan anderen. Als je merkt dat je ondanks een goed voedingspatroon nog een ijzertekort hebt (doordat je symptomen ziet of via een bloed test) dan kan je naar je opname gaan kijken.

Mocht je dit lezen als niet-veganist, weet dan dat zuivel producten de opname van ijzer remmen. Heel eerlijk, buiten het ethiek verhaal, het is sowieso mijn advies om te stoppen met zuivel. Het is echt lang zo goed niet voor je als ons vroeger verteld werd. Heel vaak merk je dat als je geen zuivel meer consumeert dat er allerlei kwaaltjes verdwijnen. Dingen die je er niet snel mee zou associëren. Ongemerkt was je dan toch een beetje allergisch. Wat niet zo gek is, het is immers helemaal niet de bedoeling om als volwassene de zuigelingenvoeding van een andere diersoort weg te werken.

Maar goed, daar gaat het niet over. Nu gaat het over ijzer. Het volgende wat je kan proberen is je inname van vitamine C wat verhogen. Niet per se via een supplement, liever iets eten met vit C bij elke maaltijd. Dat helpt enorm met het opnemen van ijzer.

Hoef je ook niet te moeilijk over te denken. Kiwi door de havermout, een tomaat op de boterham voor lunch en rode paprika door het avondeten bijvoorbeeld.

Een andere tip die ik ooit kreeg was een probiotica. Een van De Jongens had vroeger een behoorlijk probleem met het opnemen van ijzer. We gaven hem regelmatig een kuurtje omdat ie weer van die wallen kreeg. Tot iemand me ooit zei dat probiotica de darm kunnen helpen om de aanwezige ijzer beter te verwerken. Het joch is sindsdien een stuk gelukkiger en wallenvrij. (Het is niet een op een, maar wallen en een bleke huid kunnen een teken van een ijzertekort zijn.)

Toch een supplement?

Het kan voorkomen dat je toch eens een supplement nodig hebt. Omdat je kinderen nu eenmaal niet kan dwangvoederen of omdat er gewoon even te veel van je gevraagd wordt. Qua ijzer is er een hoop te halen. Loop een willekeurige drogist binnen er er staat een hele rij aan potjes. Toch ben ik daar geen fan van.

Ik hou van Floradix Floravital. Dat is een drankje waar plantenextracten in zitten. Geheel natuurlijk, zonder toegevoegde suikers, prima weg te krijgen en het werkt als een tierelier. Kindertip: zet een keer Asterix en Obelix op en zeg je kinderen dat je een flesje van de toverdrank hebt gekocht. Gaat het zo naar binnen.

 

 

Verder lezen?

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: